For kirkeverge Kjellfred Dekko er det viktig at folkemusikkliturgien ikke bare er tradisjon. Han viser til at menighetsrådet nylig foreslo å utvide tilfanget med musikk fra andre land og kulturer.
LES SAKEN: Liturgien kler seg i bunad
Kantor Audun Flaen har vært i kontakt med musikere fra flere land, men sier det for tidlig å gå ut med mer informasjon. Allerede til høsten vil mye være i gang.
Barrierer
Fra 2007 har menigheten hatt midler fra Kulturrådet for å utvikle gudstjenestemusikken. En god million kroner har betalt for innleide musikere og nykomponert materiale. Underveis er både rocke- og jazzmusikere invitert inn i messen for å spille både med og mot folkemusikken. Slik fikk kyrieleddet et rockemellomspill. En annen gang ble sanctusleddet utvidet med en trommesolo fra jazzmusiker Per Oddvar Johansen.
– Målet er å bryte ned barrierer mellom tradisjoner og miljøer her i bygda. Det er langt på vei oppnådd i kontakten mellom kirken og folkemusikkmiljøet, sier kantor Audun Flåen.
Ny kultur
Menigheten er nå inne i fjerde treårsperiode med støtte fra Kulturrådet. Den årlige støtten på 125.000 kroner brukes nå til å knytte kontakter med andre lands kulturer og musikkmiljøer. Det er en naturlig konsekvens av vårt flerkulturelle samfunn, het det i søknaden. Slik vil de også fortsette å teste liturgiens slitestyrke i møte med nye uttrykk.
Ingen av folkemusikkleddene er med når nye gudstjenestemusikk skal fastlegges. Når liturgimusikken skal bestemmes i januar, er folkemusikken henvist til det som heter valgserier. Etter at menighetene i en prøveperiode har kunnet velge fra en tykk perm med ulik musikk, skal valgfriheten strammes inn. Etter at fem hovedserier har vært på høring, gjenstår det nå å finne et sanctusledd.
Utenkelig
Jo Asgeir Lie har skrevet den folkemusikkliturgien som er i bruk i Ål og enkelte andre steder. Hans musikk vil fortsatt være med som en del av det ekstramaterialet man kan velge blant. Å skulle legge bort folkemusikkliturgien, er blitt helt utenkelig i Ål.
– Da legger vi band på noe som er et naturlig tilbedelsesuttrykk for mange. Da blir gudstjenestelivet her forringet, og det vil bli sterkt savnet, sier kirkeverge Kjellfred Dekko.