Kultur

Flyktninger på festivalprogrammet

Flere av landets kulturfestivaler har flukt, grenser og migrasjon som tema i år. – Vi må belyse dagsaktuelle spørsmål gjennom kunst og kultur, sier festivaldirektør Hilde Bjørkum.

Bilde 1 av 2

– Flyktningsituasjonen i Europa og resten av verden er stor og påtrengende, og diskuteres mye her i vårt eget land, sier Hilde Bjørkum, festivaldirektør for Førde Internasjonale Folkemusikkfestival. Årets festivaltema er På flukt, og på programmet er alt fra konserter med artister fra ulike land og kulturer, til konferanser og diskusjoner med flyktningtilværelsen som rød tråd.

LES MER: Festival gir billettinntekter til flyktninger

Grenseløst

– For oss er det viktig å sette et litt annerledes fokus på tematikken enn det som vanligvis kommer frem i mediene. Vi vil fremheve musikken og kulturen flyktningene har med seg, og kulturen de har måttet forlate, sier Bjørkum.

– Vi vil vise frem den flotte musikken som kommer fra disse landene vi vanligvis forbinder med krig og nød. Folk skal få oppleve mennesker fra disse landene, ikke bare lese om dem som tall og statistikk.

Bjørkum mener det ofte diskuteres hva som skiller flyktninger fra oss, og ønsker med årets festivalprogram snarere å vise frem fellestrekk mellom ulike kulturer. Et eksempel er prosjektet om «grenseløse vuggesanger», der sanger Kari Malmanger sammen med innvandrerkvinner fra Førde-området presenterer vuggesanger fra ulike land og kulturer.

– Mange har måttet flykte fra hus, hjem og instrumenter, men sangen har de med seg. En ting vi har til felles i alle kulturer, er at vi synger for ungene våre når de skal sove, sier Bjørkum.

– Store festivaler har et samfunnsansvar. Vi må belyse dagsaktuelle spørsmål på vår måte, gjennom kunst og kultur.

LES MER: Arrangerer Melodifestival for hjemløse

Oppmuntrende

Kommunikasjonssjef i Leger Uten Grenser, Nils Mørk, er ikke i tvil om hvorfor flyktningkrisen er en gjenganger på årets festivalprogrammer.

– Nå handler det om Europa. Det handler om grensen på Storskog, greske strender, og Europas nærområder. Flyktningkrisen engasjerer fordi den er nær oss, sier han.

Hvert år presenterer organisasjonen en liste over glemte kriser, som de mener burde fått større oppmerksomhet i mediene. Nå mener han blant annet krigen i Jemen og den politiske krisen og volden i Burundi havner i skyggen av all omtalen flyktningsituasjonen får. Samtidig synes han kulturfestivalenes flyktningengasjement er positivt.

– Det har vært enormt oppmuntrende å se hvor engasjerte nordmenn har vært i flyktninger som kommer hit. Jeg skal ikke kritisere festivalene for å sette flyktningkrisen på agendaen, sier Mørk.

– Hvis de ønsker å fokusere på flyktninger, ønsker jeg dem lykke til. Men kanskje en festival for glemte kriser hadde vært noe.

LES MER: Stor iver for å hjelpe flyktninger i Norge

Brennaktuelt

Også Norsk Litteraturfestival på Lillehammer har flyktningsituasjonen som et av flere hovedtemaer under årets festival. På programmet står blant annet foredrag og intervjuer med forfattere og samfunnsdebattanter om flukt og migrasjon.

Ifølge festivalsjef Marit Borkenhagen, er flyktningsituasjonen et naturlig valg for litteraturfestivalen.

– Det er et brennaktuelt tema. Med en flyktningstrøm Europa og Norge ikke har sett maken til siden 2. verdenskrig, er det noe som opptar folk, sier hun.

– Vi har invitert folk med kompetanse og sterke meninger om temaet, som vi mener kan spre informasjon basert på fakta og ikke frykt. Noen av spørsmålene vi ønsker å stille, er hva folkevandringer fører med seg, og hva som skjer med samfunn folk flykter fra og til. I tillegg tar vi opp relaterte problemstillinger, for eksempel hvordan man kan jobbe mot ekstremisme og terror.

Borkenhagen er ikke overrasket over at flyktninger er et gjennomgående tema på flere av årets kulturfestivaler.

– Det føles meningsfylt. Jeg synes ikke det er problematisk, men sunt og naturlig, at flyktningsituasjonen diskuteres flere steder, sier hun.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur