Film

Britiske kinoer dropper film om islams splittelse

STORBRITANNIA: 120.000 muslimer har skrevet under et opprop som kaller filmen «The Lady of Heaven» blasfemisk. Nå fjernes den fra mange britiske kinoer.

Store protester mot kinofilmen «The Lady of Heaven» har ført til at den britiske kinogiganten Cineworld nå tar filmen av plakaten. Det skal være av hensyn til kundenes og de ansattes sikkerhet.

Filmen, som handler om Fatima, profeten Muhammeds datter, blir sett på som blasfemisk av en rekke sunnimuslimer. Handlingen i filmen dreier seg rundt de hendelsene som førte til at islam ble splittet i to grener, sunni- og sjiaislam for 1.400 år siden.

Kristeligt Dagblad meldte om saken først.

Paralleller til IS

Én av grunnene til at filmen vekker protester er at det trekkes paralleller til oppførselen til terrororganisasjonen IS og sunnimuslimer under konflikten i Irak i 2014. Filmen antyder at det kan være likheter mellom hvordan viktige sunnimuslimske figurer fra Muhammeds tid oppførte seg og handlingene til terrororganisasjonen. Det forklarer religionsredaktør i BBC, Aleem Maqbool.

– I motsetning til liknende protester, dreier ikke motstanden mot denne filmen seg mest om hvordan profeten Muhammed fremstilles, legger Maqbool til.

Han forklarer også at det ikke er fremstillingen av profeten Muhammed som vekker størst reaksjoner, i motsetning til liknende protester i tidligere tilfeller. I denne filmen er profeten Muhammed så vidt med i handlinga, men spilles ikke av noen skuespiller. Ansiktet som brukes i filmen er satt sammen ved hjelp av visuell teknologi.

«Sekterisk ideologi»

Demonstranter har møtt opp utenfor kinoer i flere engelske byer, som Sheffield, Birmingham og Bolton. I tillegg har 120.000 underskrevet et opprop som krever at filmen fjernes, ifølge BBC.

Den muslimske organisasjonen 5Pillars UK delte et bilde på Twitter som skal vise rundt 200 mennesker som protesterer utenfor en kino i Birmingham. På Twitter-posten kaller de filmen «en sekterisk hatfilm».

---

The Lady of Heaven

  • Filmen er skrevet av kuwaitiske og sjiamuslimske Yasser Al-Habib, som fikk asyl i Storbritannia etter å ha sittet fengslet i hjemlandet i ti år.
  • Hadde kinopremiere i Storbritannia 3. juni, men er ikke planlagt vist på norske kinoer.
  • Regissert av Eli King.

---

Det er begreper som også har blitt brukt av Asif Patel, leder for moskérådet i Bolton. Til Bolton News har han uttalt at han mener filmen «bygger på en sekterisk ideologi og er i sin natur blasfemisk mot det muslimske samfunnet».

Filmskaper Yasser Al-Habib mener på sin side at filmens budskap er fred og kjærlighet.

– Når det er sagt er det også et budskap om fordømmelse av tyranni, utpressing og terrorisme som Fatima, fred være med henne, var den første til å varsle fra om, sier Al-Habib i en uttalelse gjengitt i The Times.

Liv Mari Lia

Liv Mari Lia

Liv Mari Lia er tilknyttet Vårt Land som journalist i religionsavdelingen.

Vårt Land anbefaler

1

1

Mer fra: Film