Film

Jehovas vitner trosser dom: Viser filmer til barn uten tillatelse

I Sverige må Jehovas vitner betale 43.000 svenske kroner for å vært uaktsomme overfor barn.

Under et møte i fjor viste et 64 år gammel mannlig medlem av Jehovas vitner filmer for barn, uten at filmene var godkjent av Statens medieråd.

Da fikk forsamlingslederen en bot på 43.000 kroner, etter dom i Södertörns tingrett, skriver svenske Dagen.

Det stoppet likevel ikke menigheten. I sommer fortsetter de å vise filmene til tross for den fallende dommen.

I Sverige må filmer som skal vises til allmennheten og barn først gå gjennom Medierådet. Kritikere har ment at barna under 15 år må beskyttes fra budskapene i filmene, ifølge SVT.

LES OGSÅ: Jehovas vitner-video skapte storm: – Det koster enormt med krefter å stå fram

Kontroversiell

Jehovas vitner har skapt bølger etter at de produserte en rekke kontroversielle snutter tiltenkt et ungt publikum. I én av videoene er det dialog mellom en mor og hennes datter, hvor temaet handler om homofili.

– Emma har to mammaer. Hun sa at de er gifte. Min lærer sier at det viktigste er at man elsker hverandre og er lykkelige sammen, sier datteren.

– Ja, alle tenker ulikt om hva som er rett og galt. Men det viktigste er hva Jehova mener. Han vil at vi skal være hans venner og leve i paradis i evigheten, men vi må følge hans regler for å få komme dit, svarer moren.

Mange av videoene er også tilgjenglige på andre språk, deriblant norsk.

LES OGSÅ: Jehovas vitner tapte: Dømt til å betale erstatning til ekskludert kvinne

Har klaget

Dag-Erik Kristoffersen, talsmann for Jehovas vitner, sier at de har klaget på dommen og kommer til å fortsette å vise filmene inntil klagen er behandlet.

– Vi tror ikke det var lovgivers oppgave å klassifisere religiøse undervisningsvideoer som blir vist i forbindelse med religiøse samlinger, sier han til SVT.

Ifølge Kristoffersen har de registrert filmene hos Myndighetene for presse, radio og TV.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!


Annonse
Annonse

Mer fra: Film