Film

Opplyst high school-odyssé

Booksmart er tolerant og intelligent historie, akkurat som ungdomsgenerasjonen den portretterer. Hvor ble det av den uansvarlige rølpen?

Det er nye tider, også i ungdomsfilmen. Sjangeren befolkes fremdeles av tydelige typer, men klassifikasjonene er endret, nyansene flere. Med allestedsnærværende databruk og tilhørende informasjonsflyt, kan man argumentere for at i 2019 er majoriteten nerder, en påstand som bekreftes av de dominerende tv-seriene og filmene. For en kvart generasjon siden var fantasy og superhelter forbundet med sosiale utskudd med flass på tykke brilleinnfatninger, nå er underholdningsindustrien gjennomsyret av denne typen eskapisme.

Empati

Rollegalleriet i Booksmart er blottet for fordums sportsbøller, mattegenier og sexbomber - uten å gjøre noe poeng av det. Og utviklingen har gått trinnløst siden American Pie innførte tenåringsangst og empati i en ellers rølpete komedie i 1999.

To tiår senere er vi her: Hovedpersonene er smarte, vennlige og tolerante, aggresjon og fiendtlighet er forbundet med psykiske problemer. Booksmart befolkes av flerdimensjonale, virkelige mennesker som vekker nysgjerrighet, ungdommer med en gjennomtenkt forhistorie og et levd liv, ikke umiddelbare arketyper. Norske Psychobitch ble en stor kinosuksess tidligere i år, øyensynlig fordi den deler disse kvalitetene. Medfølelse har altså blitt en avgjørende ingrediens når man skal skildre dagens ungdomsgenerasjon.

LES MER: Etter å ha lidd oss gjennom tortur og ydmykelser i forrige sesong, skal vi endelig få glimt av håp i The Handmaid's Tale?

Livsvalg

I Booksmart er alle opplyste og skoleflinke i tillegg, og det forventes kanskje til og med at fortroligheten med Freud, Ken Burns og Ruth Bader Ginsberg deles av publikum. Diskusjoner om kjønn og klasse holdes på et høyt nivå, og annerledesheter med fordums stigma er normaliserte. Den ene hovedpersonens kristne foreldre oppmuntrer, ja feirer for eksempel datterens dragning mot det samme kjønn. Publikum spares lykkeligvis for daterte, trettende ut av skapet-historier.

Det er, sjangertypisk nok, den siste kvelden før uteksaminering av high school, og to selvsikre skolelysvenninner oppdager at de har tatt et galt livsvalg: Mens de har brukt all sin tid på bøker og studiesirkler for å få gode karakterer, har deres festglade medelever også gjort det bra på skolen, men uten å forsake uansvarlighet og moro. Jentene har dermed én natt på å ta igjen ungdomssyndene, og få livserfaringer utover pensum, de også. De har frykt for å gå glipp av noe viktig - #FOMO på ungdomsspråket. Det skal rølpes. Men hvor er festen?

Voksen over natta

Booksmart er på ingen måte utradisjonelt fortalt, den er en klassisk coming of age-historie og følger en velbrukt formel. Regissør Olivia Wilde legger seg i et spor tråkket opp av Goethes dannelsesromaner og av selveste Homer i Odysseen, der heltens sønn Telemakos måtte lære seg å ta ansvar mens faren var i krig og til sjøs. Med sin punkt for punkt-reise gjennom californianatten slekter Booksmart på nettopp Odysseen, akkurat som sitt enda mer konkrete forbilde; Superbad fra 2008.

LES MER: I filmen Hotel Mumbai er det de fattige muslimene som er «de slemme».

Delirisk

Olivia Wilde – til nå mest kjent som skuespiller – har like fullt begått en overbevisende og utvungen debutfilm med krumspring fulle av overskudd: Drømmescener med velkoreograferte dansenumre; vannfylte kondomer som eksploderer mot hovedpersonens kinn i sakte film; og en delirisk, på alle måter animert sekvens der jentene forvandles til barbiedukker. Booksmart er fortalt med betydelig musikalitet, og får fram genuin kjemi mellom sine to hovedpersoner.

Ærlig

Wilde bruker nokså satte rammer til å diskutere utenforskap, kvinnelig seksualitet og angst på en bramfri måte, uten å forkynne. Filmen er nysgjerrig og ærlig, aldri demonstrativ. Den er et vellykket forsøk på å forstå en generasjon som fremstår gåtefull og ugjennomtrengelig. Booksmart er morsom, sår og rå, akkurat som de aller mest minneverdige i sjangeren.

---

Booksmart

  • Film, regi: Olivia Wilde
  • Med: Kaitlyn Dever, Jason Sudeikis, Lisa Kudrow, Billie Lourd, Will Forte, Beanie Feldstein.
  • Aldersgrense: 9 år
  • 102 min

---

Les mer om mer disse temaene:

Einar  Aarvig

Einar Aarvig

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Film