Film

Slavefilm kåret til årets beste

«12 Years a Slave» fikk den gjeveste Oscar-prisen.

Slavedramaet «12 Years a Slave» stakk av med Oscar for beste film da det glitrende showet gikk av stabelen i Los Angeles.

Etter fire dager med øsende regnvær tittet sola fram og kastet uventet glans på showet akkurat da alle stjernene søndag kom til den røde løperen ved Dolby Theater.

Steve McQueens film er et historisk drama om en fri, svart mann som blir bortført og gjort til slave i de amerikanske Sørstatene på 1800-tallet.

LES ALF KJETIL WALGERMOS ANMELDELSE AV FILMEN: Knallsterkt slavedrama vann Oscar

Filmen, som allerede hadde vunnet Golden Globe, slo ut åtte andre nominerte filmer, blant dem «Gravity», hvis mexicanske regissør Alfonso Cuadron fikk prisen for beste regissør.

De to prisene for beste skuespiller gikk til Cate Blanchett for rollen som en sosietetskvinne som faller når mannen blir arrestert i Woody Allens «Blue Jasmine», og til Matthew McCounaghey som spiller en homofob hivsmittet cowboy i «Dallas Buyers Guide».

Den dansk-norske dokumentarfilmen «The Act of Killing» gikk imidlertid glipp av en Oscar. Prisen for beste dokumentar gikk i stedet til «20 Feet from Stardom».'

Oscar til Norge. De første Oscar-prisene som ble delt ut på søndagens stjernespekkede show gikk til favoritter som Jared Leto, Frost og Lupita Nyong'o.

Disney-animasjonen «Frost» lener seg på H.C. Andersens eventyr om «Snødronningen» og norsk natur og kultur. På spørsmål om hun er enig med de nordmennene som nå føler det har gått en Oscar til Norge, svarer regissøren Jennifer Lee: – Ja.

Medregissøren Chris Buck forteller at medarbeiderne de sendte til Norge under arbeidet med filmen kom tilbake med stjerner i øynene.

– De mektige fjellene og fjordene. De kom tilbake med så mye fra Norge at vi virkelig følte at det tilførte mye troverdighet til den verdenen vi skapte, sier Buck.

– Og jeg skal faktisk endelig besøke Norge om bare noen uker, skyter produsenten Peter Del Vecho inn.

Prisen for beste utenlandske film natt til mandag gikk til den italienske filmen «Den store skjønnheten». I den klassen nådde danske «Jagten» ikke opp.

Men den danske kortfilmen «Helium» vant prisen i sin klasse.

Sola varmet. Komikeren og TV-stjernen Ellen DeGeneres var vert for det tre timer lange showet, som er nummer 86 siden starten og den viktigste begivenheten for filmfolket i USA.

Nysgjerrige folkemengder var på plass og jublet da de mest kjente stjernene i sine motekreasjoner kom ut av limousinene sine og gikk opp den røde løperen til teateret.

Blant de første til å spasere over den ennå klissvåte løperen mens solstrålene skinte i glitter og stas, var Brad Pitt, Amy Adams i Gucci-blått, Jennifer Lawrence og Leonardo di Caprio. (©NTB)

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

Mer fra: Film