Film

Film skal gi innspill til ny livssynspolitikk

Kulturdepartementet tror film kan hjelpe debatten rundt trospolitikk ut til folket. – Film gir tidsbilder politikere bør lytte til, mener filmviter.

Hva kan film bety for den offentlige samtalen om religion og livssyn i Norge? Under filmfestivalen i Tromsø om to uker inviterer Kulturdepartementet til et seminar der spørsmålet skal diskuteres. I arbeidet med en ny stortingsmelding om en helhetlig tros- og livssynspolitikk ønsker departementet en bred og inkluderende samtale.

– Det har vært viktig å sette slike spørsmål på dagsordenen også på ulike kulturarenaer, slik som Tromsø Internasjonale Filmfestival, sier Bård Folke Fredriksen, som er statssekretær i Kulturdepartementet.

Han mener det er sentralt for å skape eierskap til tros- og livssynspolitikken.

– Film kan bidra til å skape en bredere debatt og nå ut til flere enn de som vanligvis diskuterer tros- og livssynspolitiske temaer.

LES OGSÅ:  Tros-trendene i 2017

Sterkt medium

Kjartan Leer-Salvesen, som er førsteamanuensis ved Høgskulen i Volda, er prosjektleder for seminaret. Han syns det er spennende at Kulturdepartementet ønsker å la film få spille en rolle i utviklingen av politikken på tros- og livssynsfeltet.

– Film er et veldig sterkt medium, og samtidig et godt medium for å formidle hva tro og livssyn betyr, fordi det berører liv, identitet, tro, fellesskap og samfunn. Film gir ikke bare et teoretisk innblikk, men også en mulighet til å leve seg inn i fortellingen. Siden filmen påvirker oss emosjonelt, kan den hjelpe oss til å forstå andre mennesker, sier Leer-Salvesen.

Han mener film kan være viktige tidsbilder, og dermed en viktig stemme som politikere bør lytte til.

– De som vil vite hva som rører seg på religions- og trosfeltet, bør se filmene som tar eksistensielle temaer på alvor, sier Leer-Salvesen.

LES OGSÅ: – Tro og livssyn har gått fra å være smalt tema til noe som alle snakker om.

Radikal tro

To filmer som skal vises under festivalen, danner utgangspunkt for seminaret.

– Filmene utforsker blant annet temaer som radikal tro og fanatisme. Dette reiser igjen spørsmål om det skal finnes grenser for religionsutøvelse i et livssynsåpent samfunn, sier Bård Folke Fredriksen.

Words With Gods er en antologi som består av ni kortfilmer der de store verdensreligionene er representert. En av historiene tar utgangspunkt i lidelsens problem i buddhismen etter tsunamien i 2004. En israelsk kortfilm tar opp hvilken rolle jødisk-kristne profetier fra Det gamle testamentet spiller for dagens konflikter i Midtøsten.

Words With Gods er en av de flotteste religiøse filmer jeg har sett og er et sterkt bilde på mangfoldet av tro og livssyn, sier Kjartan Leer-Salvesen, som har plukket ut filmene.

Den andre filmen, russiske Disippelen, ble vist under filmfestivalen i Cannes. Den handler om en ung mann som stadig blir mer radikal i troen, og som gjør opprør mot lærerens biologiundervisning, klassekameratenes promiskuitet, prestens moderniserte tro og morens livsførsel med bibelsitater som våpen.

– Filmen gir et spennende utgangspunkt til å diskutere radikalisering som tema, men med utgangspunkt i kristendom. Den stiller spørsmålet om når en tro blir for radikal. I likhet med den israelske kortfilmen spør den hva de hellige tekstene betyr i dag, og hvilke konsekvenser de kan få. Er de en ressurs eller en fare? sier Leer-Salvesen.

LES MER OM DISIPPELEN: Blikk på religiøs ekstremisme

Kan karikere

Begge filmene har vært vist på prestisjefylte festivaler. Kjartan Leer-Salvesen understreker at de er nøye utvalgt, fordi film i seg selv ikke automatisk skaper mer forståelse.

– Film kan også karikere og forvrenge, eller etablere bestemte fiendebilder, blant annet av muslimer. Skurken i mange amerikanske actionfilmer er gjerne selvmordsbombere eller ytterliggående islamister. Hvis dette blir gjentatt over tid, slik som vi ser i Hollywood, kan det bidra til å forsterke fiendebilder, sier Leer-Salvesen.

Han har selv forsket på hva film kan bety i folks liv, og mener film for mange kan være et manus for livet.

– Film kan forme og påvirke hva folk tenker om verden, hva som er gode verdier og hva som er rett og galt. Det betyr at det også bør tas på alvor også av politikere.

Les mer om mer disse temaene:

Ane Bamle Tjellaug

Ane Bamle Tjellaug

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Film