Kultur

Festival mot menneskehandel

Med sin yngste leder noen sinne vektlegger Get Focused i Tønsberg det som forener, og ikke det som skiller menighetene.

Fredag 9. november samles over 2.000 ungdom og unge voksne til festivalen Get Focused i Tønsberg.

Festivalen er en tverrkirkelig møteplass som samler unge fra en rekke forskjellige menigheter i Tønsberg og omegn. Årets trekkplaster er Lisa Børud og Hillsong UK – i tillegg til pastorer som Siri Iversen og Øystein Gjerme.

LES OGSÅ: – Kristenjournalistikken leter nesten bare etter feil, mener Øystein Gjerme i menigheten SALT.

Enhet

Å møtes på tvers av menighetene er et sentralt poeng for arrangørene. Dette betoner også nyslått festivalleder Remi Kleppan.

– Get Focused står for enhet som en kjerneverdi, og vi vektlegger at arrangementet er tverrkirkelig. Evangeliet er viktigst.

Hvilken betydning har festivalen for hvordan de forskjellige menighetene forholder seg til hverandre resten av året?

– Først og fremst skaper vi mange gode relasjoner mellom folk, på tvers av menighetene. Det gjør at vi blir kjent på en helt annen måte, sier Kleppan.

Han mener det er en generell trend blant ungdomslederne at de er mindre opptatt av forskjeller mellom menighetene, og mer opptatt av det som forener.

– Jeg tror ungdom bryr seg mindre og mindre om du tilhører pinsemenighet, er baptist eller noe annet. Det er positivt, så lenge man ikke ender opp med å bli fullstendig likegyldig til hva man legger i det teologiske. Men jeg tror det er en stund igjen til man er der, mener Kleppan.

LES OGSÅ: Svensk pinsemenighet blir luthersk. – Jeg er ikke overrasket over utviklingen, sier teolog Silje Kvamme Bjørndal.

Yngste leder

Kleppan har nylig fylt 21 år og blir derfor Get Focused sin yngste festivalleder til nå.

Han oppdaget festivalen i 2012, gjennom ungdomsmiljøet i Sandefjord og tilhørigheten til pinsemenigheten Salem i hjembyen. Siden kom han tilbake hvert år.

– Første året var jeg vanlig deltaker, så ble jeg medarbeider, deretter i sektorstyret. Nøkkelen til at jeg ble så involvert var nok at jeg ble trodd på og gitt muligheten til å få ansvar tidlig, mener Kleppan.

Han tror også det kan ha sine fordeler å være en ung leder i denne sammenhengen.

– Jeg har masse flinke folk i sektorstyret, som består av folk nedi 15-årsalderen. Alderen kan muligens gi meg en bedre teft for hva en deltaker mellom 13 og 18 ønsker på festivalen, sier Kleppan.

For litt eldre

De har også en «festival i festivalen», kalt 20&30. Her kan studenter, småbarnsforeldre og andre unge voksne i 30- og 40-åra delta.

– Mange menigheter i Norge sliter med å nå studenter og unge voksne. 20&30 inneholder mye av det samme som resten av festivalen, men er tilrettelagt med et program som går mer i dybden, med panelsamtaler og liknende.

– Og du slipper å mingle med 15-åringer?

– Ja, du kan si det sånn.

LES OGSÅ: – Kristne studenter vegrer seg mot å være åpne om sin egen tro, mener Laget-leder Karl-Johan Kjøde.

Rettferdighet

Festivalens hjerte har siden 2007 vært rettferdighet, mener pressekontakt Kenneth Mørkved. Siden den gang har de samlet inn 3,5 millioner til bistandsprosjekter. De seneste årene har kampen mot menneskehandel vært det viktigste. I år retter festivalen blikket mot IS-herjede områder i Syria og Irak.

– Vi opplever at vi ikke kan sitte stille og se på det som skjer, sier Mørkved.

Samarbeidspartner i år er Partners Norge, som Mørkved mener er særlig gode på å komme inn i områder hvor andre hjelpeorganisasjoner ellers slite med å få tilgang.

– Mange som rømmer fra disse områdene havner dessuten i en sårbar situasjon. På den måten blir årets prosjekt et forebyggende tiltak i kampen mot menneskehandel.

Mer enn underholdning

På nettsidene skriver festivalen: «Vi inviterer deg ikke for å bli underholdt». Samtidig vedkjenner Remi Kleppan at fjorårets Stjernekamp-suksess Lisa Børud er et viktig trekkplaster.

– Jeg tror en del trekkes til festivalen av den store produksjonen, med kjente navn som Lisa Børud. Så folk kommer nok også for å bli underholdt. Men jeg håper de drar derfra med en opplevelse av å stå sammen med andre kristne, sier Kleppan.

Les mer om mer disse temaene:

Arne Borge

Arne Borge

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Kultur