Kultur

Færre leser Vårt Land

Vårt Lands opplagstall falt med 6 prosent i fjor. – Det er ikke gøy, sier sjefredaktør Åshild Mathisen.

Det er forsiktig glede i mange norske avishus, eller mediehus som det nå er mer vanlig å snakke om. Etter 19 år med nedgang opplever halvparten av husene vekst i opplaget. Randi S. Øgrey er administrerende direktør i Mediebedriftenes Landsforening. Da tallene ble lagt fram i går, konstaterte hun at 2017 ble et historisk år. For første gang leser flere innhold på mobil enn på papirutgaver.

– Den positive utviklingen skyldes først og fremst at økning i digitalt opplag er større en nedgang i opplag på papirutgaver, sier Øgrey.

LES OGSÅ: Kjærkommen stillstand

Bredest smiler noen lokalavisredaktører i Fyllingsdalen, Lyngdal og Sandnes, men Bjørgulv Braanen i Klassekampen har heller ikke vanskelig for å kommentere tallene. Avisen opplever sin største vekst noensinne. Andre vinnere er Aftenposten Junior og Finansavisen.

Stein på stein

Vårt Lands opplag er nå 21.503. For 20 år siden var opplaget historisk høyt på i overkant av 30.000. Sjefredaktør Åshild Mathisen i Vårt Land har grunn til å tro at avisens nedgang skyldes den generelle utviklingen.

– Ingen tilbakemeldinger tyder på at vi mister lesere på grunn av endringer i avisen. Vi utvikler en avis som både skal hente tilbake de som har forlatt oss, samtidig som helt nye markeder skal nås. Vårt Land skal være best på å utdype, debattere og nyansere religion og livssyn, sier hun og peker på at mange lesere som falt fra for to år siden, er på vei tilbake.

LES OGSÅ: Her ser du tallene

– Siste halvåret viser en bremsing i oppsigelser sett opp mot året før. Nysalgsomsetningen av abonnement var dobbelt så høyt i fjor som året før. Vi ønsker å se vekst og har klokkertro på at vi ved intens jobbing skal se vekst fra 2019. Men det er ingen snarveier dit. Vi må fortsette å jobbe med innhold og kvalitet for å få lesere til å betale for innholdet, sier hun.

Stor endring

VG er blant de som gjennomgår størst endring. Den avisen som riktig mange kjøpte i løssalg i forrige århundre, er nå forandret til en avis som i hovedsak kjøpes i digitale abonnement.

– Våre digitale plattformer utgjør 90 prosent av inntektene våre, men vi har ikke gitt opp papiravisen. Vi mener vi kan gi den et lengre liv enn det vi tidligere har trodd, sier sjefredaktør Gard Steiro til NTB.

Les mer om mer disse temaene:

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen er kulturjournalist i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur