Kirke

Færre kvinner til profesjonsstudiene i teologi

Ferske tall fra Samordna opptak viser en nedgang på 25 prosent.

– Det er ingen trend at den kvinnelige andelen søkere går nedover.

Det sier Vidar Leif Haanes, rektor på MF vitenskapelig høyskole, til tross for at skolen nå opplever en nedgang fra 23 til 9 kvinnelige studenter som har fått tilbud om plass.

Han mener det er vanskelig å svare på hvorfor tallene endrer seg slik fra ett år til et annet, men bemerker at dette ikke er uvanlig.

– Det er klart at hvis det samme skjer i ett og to år til, er det noe vi må se nærmere på. Men dette er bare tilfeldig variasjon.

Haanes trekker frem bachelorprogrammet ungdom, kultur og trosopplæring, som i flere år har hatt stor andel kvinner. Det er ikke uvanlig at disse studentene søker intern overføring til profesjonsstudiet.

Generell nedgang

De nasjonale tallene for fordeling av studieplasser ble tirsdag formiddag presentert av forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø.

Siden 2010 har antallet søkere på høyere utdanning økt jevnt, men i fjor snudde trenden. I april kunngjorde Samordna opptak at 138.732 personer hadde søkt høyere utdanning, hvilket var en nedgang på 2,3 prosent sammenlignet med toppåret 2018.

LES OGSÅ: Oslo får kristen lærerutdannelse.

Kvinneandel ned

Nedgangen merkes også på religions- og teologiutdanningene. De tre profesjonsstudiene i teologi, har riktignok bare en svak nedgang. Mens 87 personer i fjor fikk tilbud om plass, får 82 det i år.

Mer interessant er det altså at kvinneandelen går tydelig ned. Andelen kvinnelige studenter som i år har blitt tilbudt plass på ett av de tre profesjonsstudiene i teologi, er 39 prosent. Dette er en nedgang på over 11 prosentpoeng sammenlignet med fjoråret, da kvinneandelen som ble tilbudt plass utgjorde like over 50 prosent.

Sterkest er altså nedgangen på MF vitenskapelige høyskole. Også på VID vitenskapelige høgskole går andelen ned, fra 5 til 1.

Motsatt på TF

Det teologiske fakultet ved Universitetet i Oslo, opplever på sin side økning. Her går antall tilbudte profesjonsplasser fra 38 til 48. TF opplever også en liten stigning i kvinneandelen, som øker fra 16 til 22.

– Jeg synes det er storartet at tallene går opp. Det er et mål at vi skal ha en jevn kjønnsbalanse i teologifaget, sier Aud Tønnesen, dekan ved Det teologiske fakultet.

Hun påpeker at det har vært behov for økt rekruttering, og er tilfreds med at programmet når har fått enda flere kvalifiserte tilbud. Nytt av året er fakultetets årsstudium i teologi, som Tønnesen mener er et ledd i den videre satsningen på profesjonsstudiet.

– Det er liten tvil om at dette er det viktigste programmet hos oss.

---

Opptak for høyere utdanning 2019

  • – 138.732 personer har søkt om høyere utdanning for skoleåret 2019/20. Det er en nedgang på 2,3 prosent fra i fjor.
  • – Færre søkere, gjør at flere får studieplass. 99.319 søkere har i årets opptak fått tilbud om plass, over 1000 flere enn fjoråret.
  • – Profesjonsstudiet i medisin er – igjen – studiet med høyest poenggrense for søkere med ordinært vitnemål.
  • – Studieområdet som øker mest er informasjonsteknologi. Realfaglige studier opplever mest nedgang.
  • Kilde: Samordna opptak.

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke