Kultur

Får skryt for å kryptere

Denne uken begynte NRK å kryptere all trafikk mellom sine nettsider og datamaskinen din. – Tendensen sier mer om vår tillit til andre mennesker enn om vår tillit til internett, sier ekspert.

Du har nok ikke lagt merke til det. Men om du forrige uke skrev inn adressen nrk.no i nettleseren din, skrev den selv inn «http» først i adressefeltet.

Fra og med denne uken skriver den i stedet inn «https». Bokstaven S står for «secure», og innebærer at informasjonen som går mellom NRK og din PC sendes som i en lukket konvolutt – ikke som i et åpent postkort.

Dette får NRK skryt for, på samme måte som Morgenbladet fikk da de gjorde dette tidligere i år.

Hvorfor er dataekspertene så begeistret for denne utviklingen?

– For det første forhindrer dette at informasjonen som sendes kan leses av utenforstående på veien. Det andre er at PCen din nå kan være helt sikker på at den faktisk snakker med NRK, og ikke en forfalsket nettside opprettet av svindlere, sier Hans Christian Pretorius, teknisk direktør i Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM).

LES OGSÅ: Trump gikk til rasende angrep på pressen

Krypteringen beskytter oss mot to typer skurker på Internett: Det ene gruppen er utenlandsk etterretning, ifølge E-tjenesten kommer denne trusselen hovedsaklig fra Kina og Russland. Den andre gruppen er kriminelle organisasjoner som forsøker å få tak i kredittkortinformasjon og annen informasjon om som de kan selge.

– Disse er spredt på forskjellige steder verden. Men særlig i Øst-Europa ser vi at mange høyt utdannede mennesker går rett ut i arbeidsledighet. Noen av dem forsøker å skaffe seg et levebrød ved å hacke, sier Pretorius.

Etterretning

USAs etterretningssjef James Clapper uttalte nylig at kryptering gjør det vanskeligere å jakte på terrorister. Hans Christian Pretorius vedgår at kryptering på nett også byr på utfordringer for Nasjonal sikkerhetsmyndighet.

– Vi har også en avdeling som jobber med å finne angrep av hackere, primært statlig spionasje. Dette oppdraget blir vanskeligere nå, så vi står med en fot i begge leire. Men vi mener behovet for å beskytte informasjon er viktigst, sier Pretorius.

Tendens

Torgeir Waterhouse i datanæringens interesseorganisasjon IKT Norge mener den økte bruken av kryptering sier med om vår tillit til andre mennesker, heller enn vår tillit til internett.

– I utgangspunktet skulle det ikke være problem å sende all post som postkort, i stedet for i lukket konvolutt. Men vi erkjenner at det finnes mennesker som vil utnytte informasjon de kan finne om oss.

LES OGSÅ: Pensjonist redder Oslos eldste kristne bokhandel

– Er dette tiltaket del av en større dreining mot mer sikkerhet på nett?

– Det er mye som skjer, men tiltakene skal helst skje på en måte som ikke skaper for mye støy. Det er fortsatt lang vei å gå. Men for eksempel i forbindelse med netthandel ser vi at det blir mer og mer viktig å beskytte kundene, sier Waterhouse.

Fire grunner

I januar begrunnet Morgenbladet valget om å kryptere med fire stikkord: sikkerhet, personvern, kildevern og sensur. Vårt Land har foreløpig valgt ikke å kryptere. Digitalredaktør for Mentor Medier Reidar Kristiansen forteller at konsernet vurderer dette fortløpende.

– Det viktigste for oss har vært å sikre at personopplysninger blir håndtert trygt og godt. Derfor er alle sider som omfatter registrering, pålogging og betaling kryptert.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

Kristiansen forteller at det i tillegg til informasjonssikkerhetsaspektet, er det et par tekniske aspekter som også spiller inn i vurderingen.

– Kryptering har gjerne en «kostnad» i form av at sidene blir tyngre og treigere, og det ønsker verken vi eller leserne. På den annen side blir man mer synlig i Google når man har krypterte sider, sier Kristiansen.

Les mer om mer disse temaene:

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal jobber i religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur