Kultur

Etterspør mer pasientbehandling på nett

Pasienter med angst og depresjon kan nå få like gode resultater med nett-behandling som tradisjonell terapi. – Vi er avhengig av at helsemyndighetene i større grad sidestiller ansikt-til-ansikt behandling og veiledet internettbehandling, sier Tine Nordgreen.

Bilde 1 av 3

Veiledet behandling i eMeistring, ved Haukeland sykehus, hadde sin første pasient i 2013. Nå har 1.300 mennesker med angst- og depresjonslidelser benyttet tilbudet.

– Det er forsket på behandlingen helt fra starten, og tallene viser at 66 prosent av pasientene med sosial angst opplever en betydelig bedring. Det er tall på lik linje med det man oppnår gjennom andre terapiformer, sier seksjonsleder ved Bjørgvin DPS, Kristin Hogstad Bruvik.

– Er ikke møtet mellom behandler og pasient en grunnleggende ramme for disse pasientgruppene?

– Veiledet internettbehandling kan ha minst like gode kvaliteter som annen terapi. Noen pasienter foretrekker denne formen, der de kan følge behandlingen i trygge omgivelser. Behandling på denne plattformen er mer fleksibel, og for de med lang reisevei til slike helsetjenester, er det åpenbare besparelser både i tidsbruk og reiseutgifter. Mange opplever det også lettere å meddele seg åpenhjertig om vanskelige spørsmål i en skriftlig form, med den distansen det gir – og med mer tid til å reflektere, forteller hun.

Ny møteplass

Etter hvert har de hatt pasienter med erfaring fra både klassisk terapi, og den nye metoden. Flere av dem er mer fornøyd med E-terapien. Men ikke alle pasientgrupper kan behandles etter denne metoden.

– Noen trenger et møte med en psykolog, men vi er forskjellige, og her lager helsevesenet en ny møteplass, som viser seg å passe for svært mange, sier Bruvik.

– Det begynner med et møte ansikt til ansikt, der man gjør vurdering av diagnose og rett til helsehjelp i spesialisthelsetjenesten. Pasienten blir grundig informert om opplegget. De skal vite hva de går til, og dette er en metode som krever en viss motivasjon og disiplin. Behandlingen kan være krevende, med konkrete terapeutiske oppgaver som skal løses – som å eksponere seg for det man har angst for, som kan være noe så enkelt som å ta bussen, forteller hun.

Behandlingen har gjerne en tidsramme på 14 uker, der pasienten har sin faste terapeut, og får svar og oppfølging en til tre dager i uken. Ved avsluttet behandling er det igjen et fysisk møte, der man gjennomgår utviklingen.

– For veldig mange med lette og moderate angst- og depresjonslidelser viser dette seg effektivt. En annen fordel er at pasienten selv har tilgang til historikken i behandlingen, og kan bruke all samlet informasjon ved behov for oppdatering, forteller hun.

LES MER: Kan vi få bedre helse av å måle mer fra kroppen?

eMestring

Prosjektleder Tine Nordgreen, har doktorgrad på internettbehandling og etablerte eMestrings-klinikken i 2012. Hun har siden 2007 forsket på utvikling, behandlingseffekt og implementering av digitale helsetjenester for psykiske lidelser.

– Gjennom forskning vet vi at folk gjerne går med angst og depresjon i 10–12 år før de får hjelp. Teknologien kan hjelpe oss å nå en del av disse tidligere, fordi det kan senke terskelen for å søke hjelp – og vi tredobler behandlingskapasiteten, forteller Nordgreen.

Norske og internasjonale studier viser at denne behandlingsformen har like god effekt som ansikt-til-ansikt terapi.

– Det hverken vi eller andre har funnet ut av enda er hvem dette egner seg for – og hvem det ikke passer for, rundt en tredjedel av pasientene har ikke effekt av metoden. Det sier oss at vi ikke klarer å matche pasient og type behandling i alle tilfeller. På den annen side kan det åpne for at mange flere enn det vi tror, har nytte av denne behandlingen.

– Har dere møtt motbør i fagmiljøene?

– Ja, skepsis har det vært masse av – og den er der fortsatt hos noen. Men det er hyggelig å registrere at psykologistudentene som får undervisning i eMeistring, blir mindre skeptiske fra år til år. De blir mer og mer opptatt av å bruke nye metoder – for å nå flere. De ser at den terapeutiske relasjonen og dialogen ikke bare kan etableres inne i terapirommet. Blant befolkningen generelt opplever vi at de lenge har vært åpne for denne behandlingsformen. De er blitt vant til å handle, gå i banken og holde kontakten med andre mennesker på nett, sier hun.

– Men vi har fortsatt en vei å gå, og vi er nå helt avhengig av at helsemyndighetene i større grad sidestiller ansikt-til-ansikt behandling og veiledet internettbehandling. Før det skjer vil tilbudet fortsatt forbli i startgropen, og forbli et lokalt tilbud, sier Tine Nordgreen.

LES MER: Tenåringsjenter møter mest problemer i kriser

Nye metoder

Beslutningsforum for nye metoder er et statlig organ, opprettet i 2013, som godkjenner nye metoder i spesialisthelsetjenesten. Administrerende direktør i Helse Midt-Norge, Stig Slørdahl, leder forumet, som godkjente eMestringsbehandlingen 28. januar.

– Vår vurdering av metoden viser at internettbehandling kan være like bra som å behandle ansikt til ansikt. Metoden gjør det mulig for flere å få tilbud om hjelp, uansett bosted. Det er et fantastisk verktøy, særlig der det er lange reiseavstander. I tillegg skal dataplattformen være like sikker som en nettbank, sier Slørdahl.

Les mer om mer disse temaene:

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal har i mange år vært journalist og fotograf i Vårt Land, og har dekket både kultur- og kirkeliv.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur