Kultur

Et tre å henge savnet på

Kanskje skal vi som savner mamma skrive navnet hennes på ei kule og henge den på juletreet. Det har studentprest Anne Anker Bolstad gjort.

Fredag 30. november ble det årlige «Jeg savner deg-juletreet» avduket på NTNUs studiesteder i Gjøvik og Lillehammer.

Her kan studenter henge opp julekuler og skrive navnet til noen eller noe de savner. Responsen er overveldende. I fjor kom det opp over 300 kuler. På dem stod det: «En kjæreste»,­ «familien min», «mamma-mat» – eller et navn på den man savner.

Samtaler

– Som i fjor har jeg også i år valgt å kjøpe to juletrær i tillegg til flere hundre julekuler som studenter og ansatte­ inviteres­ til å bruke, forteller­ Anne Anker Bolstad.

Hun er studentprest ved NTNU i Gjøvik og Høgskolen i Innlandet på Lillehammer. Juletrærne er satt opp der studentene ferdes mest.

– Gjennom samtaler opplevde jeg at julen ikke alltid er den gledesfylte og hyggelige tiden for alle. Mange opplever at jula forsterker et savn etter noen man er glad i. Andre bærer på en sorg over kjære de har mistet, forteller studentpresten.

Bære savnet

Hun registrerer også at det ikke er så mange steder man kan gå for å dele sorgen og savnet. Det ville hun gjøre noe med.

– Juletreet binder mange sammen i en felles opplevelse. Derfor var ideen å ha et fellesskapstre som kunne bære våre savn og sorger, sier hun.

Presten var slettes ikke klar over at det ville berøre så mange, og at det hadde en slik effekt på studenter og ansatte.

– I det man står og skriver navnet, blir det skapt et rom for å kunne dele den livsfortellingen at man har mistet sin pappa eller en bestemor som betydde mye.

– Hva står det på din kule?

– «Min mamma» – som jeg mistet da jeg var ganske ung, forteller Anne Anker Bolstad.

Bestefar

Julie Heiberg (24) er sykepleiestudent og nestleder i studentparlamentet på Gjøvik.

– Da treet ble satt opp i fjor, hadde jeg akkurat mistet bestefaren min. Å henge opp en kule med hans navn gjorde at jeg fikk utløp for det savnet. I år hang jeg opp den samme kula. Det gjør at jeg kjenner på savnet uten at det behøver å ta mest plass i jule­feiringen, forteller Heiberg.

Hun sier hun selv er heldig som har familien i nærheten fordi hun studerer i hjembyen.

– Mange av vennene mine har hengt opp mamma- og pappa-kuler – eller maten-til-mamma-kuler. Før de endelig får kommet hjem, får de på denne måten litt utløp for lengselen. Vi er veldig heldig som har studentprest Anne som gjør slike tiltak på eget initiativ, tilføyer hun.

Ideen med å sette opp et «Jeg savner deg»-juletre har allerede spredd seg til andre studiesteder.

Les mer om mer disse temaene:

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen er kulturjournalist i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur