Bøker

– Er papir målet eller et virkemiddel?

Trenger egentlig en bok å være på papir, spør IKT-ekspert, og mener man må skille praktiske løsninger og nostalgi.

– Som forlag må man ta stilling til om man er i en innholdsindustri eller i en papirgjenstandsindustri.

Torgeir Waterhouse snakker om boken i den digitale tidsalder. Den tidligere IKT Norge-rådgiveren – som nå drivet sitt eget rådgivningsselskap, men som stadig preger den norske offentlighets samtaler om IT og digital omstilling – er opptatt av nye muligheter for litterær historiefortelling.

– Er papir målet eller et virkemiddel? Om man er opptatt av at det leses og skrives, bør man også være opptatt av at papiret bare er et virkemiddel.

Lesing det viktige

Bjørn Sortland, forfatter og professor ved Norsk barnebokinstitutt, frykter for at lesegleden blant barn og unge er i ferd med å svinne hen. Tidligere i uken spurte han om skjønnlitteraturen hadde blitt en ren skoleaktivitet, mens ungdomsskolelærer Jonas Meyer påpekte at man ikke kan tvinge frem lystlesing.

– Lesing må være på barn og unges premisser. Hvilke bøker barn og unge skal lese debatteres ofte, men jeg tenker at vi må passe på at de leser. Er formålet lesing i seg selv, eller er det læring og gode opplevelser, spør Torgeir Waterhouse.

All den tid Waterhouse og Sortland er enige om målet, har de noe ulike oppfatninger av veien dit. Sortland har et kjært forhold til de taktile gledene ved den fysiske boka. Han mener vår mentale kondisjon har blitt svekket, blant annet på grunn av den konstante konkurransen fra «den vesle skjermen», og mener papirboka har en rekke fordeler.

Waterhouse er mer opptatt av hva vi snakker om når vi snakker om bøker. Et av hans hovedpoenger er å skille mellom boka som fysisk papirprodukt og det vi egentlig tenker på med bøker – nemlig innholdet. Forrige uke holdt han foredrag under en barne- og ungdomslitteraturkonferanse i Bergen, og understreket blant annet at man ikke må låse lesing til bokformatet slik vi kjenner det.

– Barn har mange ting å velge mellom, og vi må erkjenne at det er en tøff konkurranse om tiden deres. Man kan like det eller ikke, men slik er situasjonen.

Papir på strøm

IKT-eksperten understreker likevel at selv om en tekst er digital, er den ikke automatisk velegnet for lesing.

– Papirboka er liten, lett og robust. Skal man få til digital lesing, trenger man produkter som er egnet til å lese på, men som også beriker det fysiske formatet.

– En e-bok i dag er egentlig bare en fil som er lik på skjerm og på papir. Bortsett fra at du noen steder kan øke og redusere skriftstørrelsen, er det bare som å sette strøm på papir.

Waterhouse tror man med en annerledes tilnærming til hvordan litteratur konsumeres, kan få flere til å lese. Men for at man skal få til det, mener han bransjen må endres.

– Om du ser på hele bokindustrien, vil du se at forlagene er rigget rundt hvordan en fysisk bok produseres. Det er forståelig at det er sånn, men det er på tide med litt forandringer. Statlige ordninger må stimulere til utvikling i produksjon og tilgjengeliggjøring.

Papir har naturlige begrensninger, og det er disse mulighetene fremtidens litteraturkonsum bør dra nytte av, mener han.

– Det handler om å berike den stillestående teksten. Man kan for eksempel samkjøre det med VR-systemer, sånn at når du leser om pyramider, kan du også bevege deg inni en. Eller i stedet for å bare lese om Rådhuset, kan du føle hvordan det er å sitte på taket å se ned. Man kan også forenkle lesingen for dyslektikere eller folk med synsvansker, og samkjøre slik at du følger teksten og får den opplest på samme tid.

Fastlåst

Det er likevel viktig for Waterhouse at dette ikke blir en kappestrid mellom fysisk format og digitalt innhold. Han frykter at boksektoren vil gå seg fast dersom man bare er opptatt av å bevare det man er glad i.

– En diskusjon om hva man foretrekker å lese på, er interessant, men ikke poenget. Det overskygger det man egentlig skal drive med. For hva er det grunnleggende utgangspunktet? At folk leser bokstaver på papir eller at folk leser litteratur?

LES OGSÅ:

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Bøker