Kultur

Enormt fall i tallet på kor – svenskene viser til marginalisering av kirken

Siden årtusenskiftet er det blitt drastisk færre kor og sangere i Svenska kyrkan. En omfattende kartlegging er på gang. Også i Norge er det nedgang.

Det er særlig antall ungdomskor som faller. Samtidig øker antallet voksne korsangere, Den svenske korbevegelsen er stor. 90.000 sangere er med i Svenska Kyrkans rundt 4.600 kor. Bildet er heller ikke entydig negativt. Der det finnes en kirkemusiker med mange initiativ, der vokser antall sangere. Det forteller kirkemusikeren Ragnar Håkansson som er prosjektleder for undersøkelsen, til Kyrkans Tidning. Selv om tallene ikke foreligger fra Sveriges Kyrkosångsförbund, mener han det ikke er rom for tvil om at antallet kor og sangere har falt siden årtusenskiftet. Det gjør han urolig med tanke på framtiden.

– Noe må gjøres. Som kirkemusiker drømmer man om å ha flere kor å spille på. I mange menigheter er ikke lenger det mulig, sier Håkansson.

Norsk nedgang

I Norge er tendensen også nedgang. I fjor skrev vi her i avisen at både når det gjelder medlemstall og antall kor er tendensen tydelig. For perioden 2008–2017 var den prosentvise nedgangen størst for barne- og ungdomskorene (31 prosent færre medlemmer), mens den for voksenkor var 17 prosent. Antallet voksenkor var redusert med 24,3 prosent, mens nedgangen for barnekorene var 17 prosent. Tallene gjelder kor som er tilknyttet Den norske kirkes menigheter.

Bengt Norbakken er styreleder i Norges kirkesangforbund. Han ser en klar sammenheng med at kirkemusikerstillingene reduseres. I 2017 ble tre medlemskor nedlagt, to av dem på grunn av stillingsreduksjon i menighetene. Samme år fikk forbundet to nye medlemskor. I fjor ble to nedlagt og ett nytt kor stiftet.

– Flere steder har Fellesrådene redusert kirkemusikkstillinger for å spare penger. Kordriften er gjerne det første som tas ut av stillingene. Det ender ofte med at korene til slutt legges ned. Samtidig startes det nye kor. I fjor gikk tre av våre kor inn, men vi fikk også to nye, sier han.

LES OGSÅ: Ny giv i korarbeidet

Norbakken er kantor i Gand menighet i Sandnes. Der opplever han kantordrømmen. Med syv kor har menigheten tilbud til sangere i alle aldre.

– Det var vedtatt en fin kulturmelding på forrige Kirkemøte. Jeg tror Kirkemøte ønsker robuste stillinger og vilkår for korarbeid, men Fellesrådene sliter med å følge opp. Kor er bidragsytere inn i gudstjenesteliv og gir organistene et ekstra instrument å spille på. Derfor er det mange som taper når korene blir borte, sier Norbakken.

– Du kobler nedgang til reduserte stillinger. Er det andre årsaker?

– Noen steder klarer man bare ikke å rekruttere, og det blir bare eldre sangere igjen i. Sånn har det alltid vært, svarer styrelederen.

Marginalisering

Ragnar Håkansson setter nedgangen i sammenheng med den gradvise marginaliseringen av Svenska kyrkan. Når folkekirken spiller en mindre rolle, får det følger også for korvirksomheten. I undersøkelsen han gjennomfører har korene svart på spørsmål om antall medlemmer og alder, men også på hvilken sjanger de synger og hvor mange konserter og turneer de gjennomfører. Slik håper Kyrkosångsförbundet å kartlegge alle sider ved virksomheten. Det skal også lede fram til en analyse av forholdet mellom korene og menighetsarbeidet. Slik håper Håkansson å utarbeide et verktøy til bruk i menighetenes utvikling av korarbeidet.

– Vår erfaring er at kor som både har god forankring i menigheten med gudstjenesten som arena og samtidig arrangerer konserter med større korverk, har lettere for å rekruttere enn hvis du bare gjør det ene eller det andre, sier Norbakken.

LES OGSÅ: Barnegospelarbeidet blomstrer på Holmlia

I Norge er kirkekorene delt på flere. Norges kirkesangforbund har 140 medlemskor 3400 medlemmer. Ung Kirkesang er dobbelt så store med 300 kor og 8 000 medlemmer. Dessuten kaller Soulchildren seg Norges hurtigst voksende korbevegelse. Norbakken viser til at trosopplæringsreformen i en tidlig fase utdefinerte barnekorene som trosopplæring noe som svekket korvirksomheten.

– Det er endret. Får du til et godt tverrfaglig samarbeid i menigheten, blir det gevinst for alle, mener han.

En utenforliggende grunn til at korene kan slite med å rekruttere, tror han være den populærkulturelle tendensen i TV-produksjoner som The Vioce og X-factor.

– Når solistprestasjoner fremmes på den måten, kan det gå utover lysten til å være med i kor og ensemble, sier Norbakken.

– Den svenske undersøkelsen ser ut til å ville bli en nokså grundig analyse av kirkens korarbeid. Hva er behovet for noe slikt her i landet?

– Det hadde vært veldig interessant om noen fikk gjennomført en lignende undersøkelse, herunder organisering av korene som medlemmer i en organisasjon og samtidig med lokalt eierskap i menighetene, svarer Norbakken.

---

Korundersøkelse

  • Sveriges Kyrkosångsförbund undersøker korutviklingen.
  • Nesten 4.600 kor er med i undersøkelsen og svarprosenten er på 93 prosent.
  • Undersøkelsen ventes ferdig i 2020.
  • Svenska kyrkans kor med over 90.000 sangere fordeler seg på 1.646 barnekor, 297 ungdomskor og 2.653 voksenkor.
  • Kilde: Kyrkans Tidning

---

Les mer om mer disse temaene:

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen er kulturjournalist i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur