Kultur

Endrer ikke negernavn

På Svalbard finnes steder som Negerdalen, Negerfjellet og Negerpynten. Og det har ikke Oddveig Øien Orvoll tenkt å endre på.

Stedsnavnene ble nevnt i en artikkel i Svalbardposten i slutten av juli. Det vakte oppsikt. Selv Washington Post i USA skrev sak om det.

Men hvor kommer navnene fra? Oddveig Øien Orvoll, leder for Polarinstituttets navnekomité, forklarer:

– Disse navnene kommer fra gammel navnsetting fra 1600-tallet. Hvalfangere fra Nederland og England har satt navn på «Negro Point», som på norsk er Negerpynten, tidlig på 1600-tallet, og så ble det offisielt nedskrevet slik i 1625, sier hun.

– Ordet­ «negro» er latin for fargen svart, og navnet «Negro Point» ble gitt av hvalfangerne på grunn av at fjellformasjonene i området har veldig mye mørke farger.

Orvoll forteller videre at de aller fleste navnene på Svalbard har kommet i forbindelse med at ­områder har blitt kartlagt, og mange av navnene langs kysten er derfor eldst, siden det var i disse områdene folk befant seg, særlig under hvalfangstperioden.

Følg oss på Facebook og Twitter!

– Ikke rasistisk hensikt

– Har dere fått noen reaksjoner på stedsnavnene?

– Nei. Det er nesten ingen som besøker stedene siden de ligger på vernet grunn. Turistskip reiser i området og det drives med forskning i nærheten, men navnene ble ikke satt med rasistisk hensikt og det var ikke en problemstilling på den tiden. Det tror jeg at de fleste forstår, sier Orvoll.

Hvis de hadde fått en storm av negative tilbakemeldinger, så hadde de vurdert å endre navnene, ifølge Orvoll.

– Men vi kommer ikke til å lage noen kraftige anbefalinger om navneendring slik det er i dag.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur