Kultur

En fortelling om barn på flukt

Barneboken Jeg gikk meg over sjø og land tar opp store og vanskelige spørsmål fra barn – som ­kommer når de oppdager andre barn som lider.

Tina Marie Tsiplakis satt sammen med sønnen sin og så bilder på TV av den døde gutten som ble funnet på stranden i Bodrum i Tyrkia. Han hadde druknet på flukt fra Syria.

– Sover han? spurte fem år gamle Emil.

– Jeg ville ikke lyve for ham. Men det var en krevende historie å fortelle til en femåring.

LES MER: Barnebok om det unevnelige

Bibliotek

Tina Marie Tsiplakis begynte å lete etter noe hun kunne bruke for å formidle den tragiske historien. På biblioteket fant hun ingenting av barnelitteratur som kunne være til hjelp.

– Jeg fant ut at her måtte jeg gjøre noe selv, ikke minst for å hjelpe alle andre som stod like maktesløse som meg selv, forteller hun.

Veien fra idé til resultat ble kort.

– Jeg fikk tak i illustratør, forfatter og prosjektleder. Boken er allerede folkefinansiert gjennom et forhåndssalg på 300 eksemplarer, og materialet er kvalitetssikret gjennom psykolog Willy-Tore Mørch og folk fra Flyktningehjelpen, forteller Tina Marie Tsiplakis.

– Nå har jeg lest gjennom boken sammen min sønn, og vi er kommet veldig nær hverandre gjennom felleslesing av historien om en gutt og hans flukt gjennom Europa. Han tør å spørre, og jeg er blitt modigere når jeg svarer ham, sier hun.

Spørsmål

Tsiplakis tenker at barn kan lese boken alene, men en voksen må gjerne bidra når de tunge temaene kommer opp.

– Skal vi ha et mangfold i samfunnet vårt, må det gjenspeiles også i barnelitteraturen. De barna­ jeg skriver om, har havnet helt uforskyldt i en håpløs situasjon, og har flyktet fra alt. Jeg har forsøkt å følge gutten også gjennom den emosjonelle reisen, med sine gleder og sorger. Kanskje kan jeg sette ord på noen av følelsene han bærer på, sier hun.

Hun tror boken vil være nyttig for norske barn.

– Nå blir flyktningbarna de nye klassekameratene. Det er viktig at de er forberedt og har litt kunnskap om hva disse barna har lagt bak seg før de havner på nabopulten, sier Tina Marie Tsiplakis.

Les mer om mer disse temaene:

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal har i mange år vært journalist og fotograf i Vårt Land, og har dekket både kultur- og kirkeliv.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur