Kultur

Elsker Bach og taco

Organisten Kristian Heian (17) vil bli både kantor og byggingeniør.

Første gang Kristian Heian spilte alene som organist, var på julaften da han var 13 år gammel. Heian forklarer at familien er inspirasjonen hans.

– Jeg begynte fordi moren min spilte orgel. Vi hadde et orgel stående hjemme, så jeg prøvde meg litt frem på det. En dag så vi en annonse i det lokale menighetsbladet hvor det sto at de skulle begynne med opplæring i orgel for barn. Jeg meldte meg på da jeg var seks år gammel og har holdt på siden den gang.

– Hvorfor akkurat orgel?

– Orgel er min favoritt. Det er gøy, og jeg blir glad for at folk koser­ seg når de hører meg spille­. Jeg liker å kunne glede andre med orgelspill, så jeg spiller på gudstjenester jevnlig.

Liker å være opptatt

Heian­ forklarer at han har mange interesser­ også utenfor musikken. Han går i andreklasse på videregående, på tømrerlinja, akkurat som hans eldste bror gjorde før ham. I tillegg tar han allmenn studiekompetanse, slik at han kan begynne rett på byggingeniør etter videregående.

Ellers øver Heian mye og går på talentutviklingsprogram 12 ganger i året ved Norges Musikkhøgskole i Oslo. Han har også vært med i speideren i syv år, og der har han tenkt å fortsette.

– Jeg elsker å være ute i naturen og være sosial. Jeg begynte også nettopp å lære meg å kjøre på etthjulssykkel, sier Heian.

– Etthjulssykkel?

– Brødrene mine så noen som kjørte på en for noen år siden, så de bestemte seg for å prøve. Jeg prøvde meg på deres sykler, og så kjøpte brødrene mine en til meg til jul, ler han.

LES OGSÅ: Danser fletta av de fleste

Balansekunstner

Heian mener­ at etthjulssykling handler om balanse og samspill mellom kropp og hjerne. Å lære seg å spille orgel, handler også mye om samspill, sier han.

– Du må klare å koordinere bein og armer, og følge med på noter. Men jeg tenker ikke så mye på det nå lenger.

– Hvordan holder du motivasjonen oppe med alle disse aktivitetene­?

– På orgelskolen i Oslo er vi ti elever, så det er veldig sosialt. Læreren vår tar mye initiativ til turer og konserter. For ikke så lenge siden reiste vi til Trondheim, og alle i klassen fikk prøve orgelet i Nidarosdomen.

– Hva gjør du om 20 år?

– Jeg tror at jeg kommer til å sitte på et kontor som bygg-
ingeniør, og er muligens kantor ved siden av.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur