Kultur

Du kan si sigøynermusikk

Jubileum: I 30 år har Gjertrud Økland ledet sitt ­sigøynerorkester. Nå feires det med jubileums­konsert.

– Er det lov å si sigøyner­musikk?

– Ja, våre ungarske venner og medmusikere foretrekker selv begrepene «sigøyner» (gypsy) og «sigøynermusikk» framfor begrepet «rom», som faktisk ikke er helt synonymt, men ­beskriver en annen del av tradisjonen. Den ­ungarske ­sigøynermusikken har en ­flere hundre år lang tradisjon og ­refereres blant annet til av kjente klassiske komponister, svarer Gjertrud Økland.

Det var en periode hvor ordet sigøyner ikke var god latin i de språkkorrektes bok.

– Nå er det lov. Alle ­orkestrene i denne sjangeren har navnet til lederen foran sigøynerorkester slik vi har, forteller hun.

– Musikken er deres ­stolthet

Gjennom 30 år har Økland sett den rasisme og hat som ­sigøynere er blitt møtt med som tiggere i Norge. Hennes ­orkester samarbeider med ­Solfrid ­Molland i prosjektet Rom i herberget der de inviterer inn gatemusikanter og ­sangere fra romfolket til å delta på julekonserter.

LES OGSÅ: Håper datteren vil være stolt tater

– Musikken er deres stolthet, og ingen ser på tiggere på ­samme måte etter en slik ­konsert. Selv om Bymisjonen jobber godt, må mange sove ute. Når de velger et slikt liv i ­Norge, sier det mye om hvor dårlig det er der de kommer fra, sier ­Økland.

LES OGSÅ: Solfrid Molland: Lovsong til verda

– Hvilke endring har du sett på 30 år?

– Det er ikke blitt særlig bedre, selv om det er noen lyspunkt, sier hun.

Til jubileumskonserten på Riksscenen i Oslo fredag har de invitert flere gjester og sam­arbeidende ­musikere. Skuespiller Helge Jordal, ­felespiller Susanne Lundeng, ­artistene Elias Akselsen, Britt-­Synnøve Johansen, og Solfrid M­olland med Hjerterom-koret fra ­bymisjonen i Oslo deltar sammen med de sju j­ubilantene i Gjertruds Sigøynerorkester.

Begynte i Budapest

– Det begynte med at jeg midt på 1980-tallet dro til Budapest og lærte direkte fra de ­beste sigøynermusikerne. Siden har hele orkesteret reist til ­Ungarn mange ganger, forteller 
Økland.

Gjertruds ­Sigøynerorkester (GSO) har spesialisert seg på østeuropeisk sigøynermusikk, men har også samarbeidet med andre musikere og ­artister om taterviser, klezmer, ­mazurka og sjangeroverskridende ­prosjekter.

LES OGSÅ: Møt de som ba tiggerne inn

Orkesteret har blant også vunnet Spellemannsprisen sammen med Nils Henrik ­Asheim for sine nytolkninger av Chopins mazurkaer. ­Ensemblet har også gjort seg bemerket i Ungarn der en dokumentarfilm om ensemblet har vært vist på TV og kino.

Du kan si ­sigøyner-
musikk

Les mer om mer disse temaene:

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen er kulturjournalist i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur