Kultur

Dropper kutt for presse og kunst

Pressestøtten opprettholdes på dagens nivå, og kunstnerøkonomien styrkes i budsjett-avtalen mellom regjeringen, Venstre og KrF.

Med Skrik-masker foran ansiktet marsjerte kunstnere i Norge foran Stortinget tidligere i høst. Kunstnerne var dypt opprørt over regjeringens kulturpolitikk, og forslaget til statsbudsjettet for 2018.

Nå legger Anders Hovind i Kunstnernettverket Skrik-masken på hylla:

– Dette er en seier, sier Hovind om budsjettavtalen mellom regjeringen og partiene Venstre og KrF.

Stipender

Kunstnernettverket samler 19 landsomfattende organisasjoner som representerer skapende og utøvende kunstnere i Norge. De stilte flere krav etter at statsbudsjettet ble lagt frem. Flere av forslagene ville gi svært uheldige utslag for kunstnerøkonomien, mente de.

For det første etterlyste de at regjeringen fullførte en treårig lønnsreform for kunstnerstipendene. Der er målet at stipendene skal ligge på omlag 50 prosent av en gjennomsnittlig norsk årslønn. For det andre reagerte de på at det kun var foreslått en liten prisjustering i midlene til Norsk Kulturfond.

UD-midler

I den endelige budsjettavtalen styrkes kunstnerstipendene med 13,5 millioner, mens Norsk Kulturfond styrkes med 20 millioner (sammenlignet med forslaget). Et tredje krav fra kunstnerne var knyttet til at utenriksdepartementets pott til fremme av norsk kultur i utlandet var redusert kraftig. Også dette er reversert i den endelige budsjettavtalen.

– Vi er fornøyde med dette. Samtidig er det langt opp til det nivået vi hadde før regjeringsskiftet. Vi vil jobbe videre med denne saken, sier Anders Hovind i Kunstnernettverket,

Også det siste kravet som ble fremmet, at oppnevningsretten til stipendkomiteene skal ligge hos kunstnerne selv, gjenstår.

Pressestøtte

Også deler av mediebransjen ser på budsjettavtalen som en seier. Det foreslåtte kuttet i produksjonsstøtten til norske aviser, kjent som pressestøtten, er reversert. Pressestøtten blir dermed 313 millioner kroner i 2018.

– Vi gleder oss over dette. Medie-
bransjen står i svært krevende omstillinger. Vi trenger mer enn noen gang forutsigbarhet i rammevilkårene, sier Åshild Mathisen, sjefredaktør i Vårt land.

Regjeringen hadde foreslått et kutt på 25,7 millioner i pressestøtten, der 18 aviser, de såkalte nummer to-avisene samt de meningsbærende avisene, skulle bære hele kuttet. De minste avisene skulle derimot skjermes, og 7 millioner skulle gis tilbake i form av en øremerket innovasjonsstøtte.

Langsiktig?

KrF og Venstre reagerte på grepet som ble foreslått.

– Produksjonsstøtten er fortsatt alfa og omega for mange av avisene som ville rammes, sier Geir Bekkevold, mediepolitisk talsmann i KrF.

– Dette er ikke første gang dere stanser et foreslått kutt i presse-
støtten. Er det ikke på tide at dere blir enige om mer langsiktige løsninger?

– Jo, det er på tide. Og vi får en mulighet til å diskutere dette når kulturministeren legger frem en stortingsmelding på bakgrunn av mediemangfoldsutvalget utredning. Vi synes derfor at det var uforståelig og prematurt at 
regjeringen ville bruke budsjettet på denne måten.

Les mer om mer disse temaene:

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv er journalist i kulturavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur