Musikk

Drar heller til Tyskland enn USA

Flere norske artister velger Tyskland framfor USA når de skal dra på 
utenlandsturné. – USA er dyrt og krevende, sier Music Norway.

Bilde 1 av 3

Tyskland har nå gått forbi USA som det landet norske artister spiller flest konserter i med tilskudd fra Music Norway.

– Tyskland er et godt marked for norske artister. Kulturforskjell en er liten. De kjøper fortsatt CD-er og ligger nært andre framvoksende markeder, som for eksempel Polen, sier Kathrine Synnes, som er direktør for Music Norway.

I 2015 ga Music Norway reisetilskudd til 2.125 konserter i utlandet: 318 av dem er i Tyskland, 272 er i USA og 234 er i Storbritannia.

– De siste årene har Tyskland, USA og Storbritannia knivet i toppen av lista. Nå tror jeg Tyskland har blitt oppdaget av flere. Der er mange muligheter for å spille konserter, og det er et fint sted å jobbe fordi de vil ha oss. Det er nærmere og billigere enn USA, og man slipper dessuten å bekymre seg for visum, sier Synnes.

LES ANMELDELSEN AV VINYL: «Musikkelskere og nostalgikere kan glede seg til denne»

Det finnes mange historier om artister som har som har dratt over there med stjerner i øynene, men som har endt opp med stort sett å spille for «en bartender og en lydmann». Synnes tror mange har erfart at en USA-satsing krever såpass mye at det er best å la amerikanerne vente.

– USA er dyrt og krevende. Vi ser for eksempel at færre deltar på festivalen South by South West enn tidligere. Om man skal lykkes er det avgjørende at samarbeidspartnerne der borte er seriøse og at etterspørselen er tilstede, sier Synnes.

Ja takk, begge deler

Artisten Aurora har fått 150.000 kroner i støtte til å dra på turné i Tyskland og USA.

Hennes manager Geir Luedy forteller at det for de fleste vil være mest nærliggende å prioritere Tyskland over USA. Men fordi Aurora har kontrakt med det amerikanske selskapet Decca, går hun mot strømmen, og prioriterer USA over Tyskland.

– Om vi hadde verdensomspennende kontrakt med plateselskapet i England, så ville nok USA måttet vente. Men fordi vi har en egen avtale der borte, så prioriterer vi nå USA øverst. Så kommer også Tyskland høyt på lista, fordi det er nært og verdens nest største musikkmarked, sier Luedy.

LES OGSÅ: Tro inntar Europas viktigste kulturarena

– Er det noen markeder du mener norske artister bør prioritere høyere?

– Norge er viktig. England er stedet man definitivt tjener minst i en etableringsfase, men det er samtidig stedet hvor markeds-
føringsgevinsten er størst, sammen med USA.

Pønkeruta

Blant norske band er det en lang tradisjon for å gjøre første forsøk på en utenlandskarriere i Tyskland, forteller Jonas Prangerød, informasjonsansvarlig i Øyafestivalen.

– Det er en lang tradisjon for at norske undergrunnsband drar nedover og spiller på steder som kan minne om Blitz. Vi har lenge snakket om «pønkeruta» som går gjennom Tyskland.

LES OGSÅ: Vekker spøkelser med nystemt gitar

Gjennom satsingen Øya International arrangerer Øyafesti- valen noen ganger i året konserter med norske artister i utlandet.

– Da er det alltid viktig for oss å finne en lokal partner, som kan skape blest og interesse hos det lokale publikummet. Det kan for eksempel være et musikkmagasin. Særlig når man er i startgropa, er det viktig å bli presentert i en riktig kontekst.

Penger

I 2014 tjente norske artister 117 millioner kroner på å holde konserter i utlandet, og 38 millioner på å selge plater i utlandet, ifølge rapporten Musikk i tall. Til sammenligning får Music Norway i år 22 millioner kroner over statsbudsjettet.

– Musikk er butikk, sier Kathrine Synnes i Music Norway.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

Hun viser til at eksportinntektene fra innspilt musikk fra 2012 til 2014 økte med 65 prosent.

– Det er en økning få andre næringer kan vise til. Selv om volumet nå er mindre enn i mange andre bransjer, viser tallene at musikk er butikk nå – og kommer til å bli kjempebutikk i framtiden, sier Synnes.

Les mer om mer disse temaene:

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal jobber i religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Musikk