Kultur

Do-re-mø på nytt kirkeorgel

Leggbein fra lokale kuer blir til tangenter på det nye orgelet i Sakshaug kirke i Inderøy i Nord-Trøndelag. Og kanskje blir det en ny «orgel-kural» til innvielsen.

– Det er jo ikke mulig å bruke elfenben lenger. Vi hørte at ­kubein var et egnet materiale til orgeltangenter, rikt på kalsium og med tett beinstruktur. Kuer har vi jo litt av på Inderøy, så ideen om å hente inn kortreist materiale fra lokale dyr meldte seg fort. De har til og med beitet i nabolaget til kirken, forteller ­leder i orgelkomiteen, Ivar Wang.

Han er selv melkebonde, men hadde ikke slakteklare dyr ­akku­rat da. Et lite søk blant bøndene på Inderøy skaffet fort til veie ni kuer som skulle til slakting.

– Jeg tror de som stilte med slaktekuene føler seg litt beæret, og får et ekstra sterkt eierskap til det nye orgelet. Og de har en god historie når de tar med barnebarna i kirken, og forteller at det er deres egen Dagros det spilles på, mener Wang.

LES MER: Flere vil studere kirkemusikk

Orgelku

Dyrene ble sendt til slakteriet med et bånd rundt leggbeina merket «orgelku». På slakteriet ble kuleggene lagt til side, til vanlig blir de til beinmel.

– Hele orgelkomiteen var samlet da vi fikk beina i retur. Vi skrapte dem reine, blåste ut margen og kokte bort fettet. Vi kokte i flere liter vann tilsatt oppvaskmaskinpulver, det er veldig effektivt som fettløser, sier han.

Å sage kubein lager en vemmelig lukt.

– Orgelbyggerne ville helst slippe jobben, hos dem lukter det gammel sløydsal, og den ville de gjerne beholde, forteller han.

Det lokale orgelbyggeriet, Brødrene Torkildsen, har fått oppdraget med det nye instrumentet. Her blir kubeinet skåret i tynne­ skiver på to-tre millimeter og lagt på toppen av ibenholt-­tangentene.

LES MER: Organister på pilegrimsreise for å minnes Max Reger

  Stort engasjement

Behovet for nytt orgel i meldte seg i 2000, en komite ble nedsatt, og kanskje blir det ny orgelbrus i julen 2017.

– Orgelbyggerne er godt i gang, men vi har ikke satt noen dato for innvielse, sier komitelederen.

Han melder om sterkt engasjement for det nye orgelet.

Her er orgelkomiteen samlet rundt kokingen av kubein. Fra venstre komiteleder Ivar Wang, Oddvar Fossum og organist Bjørn Alexander Bratsberg.

– Gamleorgelet er i en skrøpelig forfatning, stemmene faller ut og organistene beskriver det som å skrive på et tastatur der halvparten av bokstavene mangler. Nå gleder hele bygda seg til nytt orgel. Vi har fått inn private gaver på cirka to millioner kroner, det er ikke så verst i et sokn med omtrent 3.000 mennesker, sier Wang.

OLAV EGIL AUNE: Vi holder oss med biskoper, proster, prester, diakoner og organister – hva med et par kirkelyrikere?

Tangentmaterialet tas opp av gryten.

 Russisk rulett

Organist Bjørn Alexander Bratsberg gleder seg til nytt orgel.

– Å spille på det orgelet vi har i dag er litt russisk rulett, hva er det som virker i dag – og hva virker ikke? Det blir et kjempeløft med nytt orgel, og det er en god tanke å bokstavelig talt spille på lokal buskap, sier han og håper budskapet blir det samme.

Bratsberg komponerer selv, og leker med tanken om å skrive et nytt verk til innvielsen.

– Det blir kanskje en orgel-kural, røper han.

 – Den må vel gå enten i q-moll eller FE-dur?

– Jeg skal nok finne en kurant toneart, ler han.

Bratsberg var med på kokingen­ av kubein.

– Det var en skikkelig grise­jobb. Lukten satt i fingrene i ukesvis. Det var som stanken av nyboret tann – ti ganger forsterket. Men kubein gir en fin friksjonsflate på tangentene, og er godt å spille på, forteller han.

Det nye orgelet i Sakshaug kirke får 46 stemmer.

– Det viktigste er ikke ­antall stemmer, men at det er én stemm­e mer enn det nye orgelet­ i nabokommunen Steinkjer. Dermed blir orgelet det største i Nord-Trøndelag, konstaterer Bratsberg fornøyd.

LES MER: Bjørn Eidsvåg har ikke mistet Jesus

Leggbeina pusses og gjøres klare til levering hos Brødrene Torkildsen Orgelbyggeri.

Kuriøst

Orgelbygger Jann-Magnar Fiskvik plantet ideen om kortreiste tangenter hos ­orgelkomiteen. Han har fått tips fra en orgelbygger i Sverige som har brukt kortreiste kubein til tangent-materiale.

– Det er artig å mestre håndverket helt ned på detaljnivå, selv om tangentene er den ­kuriøse delen av oppdraget. Orgelet er inspirert av et orgel i St. Thomas-kirken i Strasbourg, laget av Johann Andreas Silbermann i 1741 – og et Cavaille Coll-
orgel fra St. Dizier (1862). Det nye ­orgelet til Sakshaug kirke blir et allsidig ­instrument tuftet på både barokk- og romantisk tradisjon, forteller Fiskvik.

ANE BAMLE TJELLAUG: Hvorfor ikke kle seg ut som en pølse?

Det tynne laget med kubein limes på ibenholt-tangenter.

Godt materiale

Brødrene Torkildsen Orgelbyggeri ble etablert i 1882, og den første tiden ble kubein brukt som materiale på trøorgler (harmonium).

– Det er et veldig godt egnet materiale, men det blir ikke kostnadsbesparende. Tilpasningen av alle de små delene fordrer litt mer arbeid. Men det er tilfredsstillende å bevise at vi mestrer de gamle kunstene. Det blir en slags kugalskap med positivt fortegn, tenker orgelbygger Jann-Magnar Fiskvik.

Hallvard Zylla skal montere kubein-tangentene på det nye orgelet.

Les mer om mer disse temaene:

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal har i mange år vært journalist og fotograf i Vårt Land, og har dekket både kultur- og kirkeliv.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur