Kultur

Djevelen framstilles som pen og sympatisk i ny serie

Amerikanske kristne mener den nye Fox-serien Lucifer «glorifiserer Satan».

Om et par uker har den amerikanske tv-kanalen Fox premiere på sin nye serie Lucifer. Serien er basert på en figur fra tegneserieskaper Neil Gaimans serie The Sandman, og har som tittelen tilsier, djevelen selv i hovedrollen.

I serien forlater Lucifer underverdenen og reiser til Los Angeles, der han hjelper politiet med å straffe kriminelle. Samtidig sender Gud engelen Amenadiel, som skal overbevise Lucifer om å vende tilbake til der han kom fra.

LES OGSÅ: Regissør mener vi må kunne le av Gud

Ikke ond

Produsent Joe Henderson forteller til Deadline at tv-serien baserer seg på tegneserieuniverset, der djevelen er Guds sønn.

– Han er ikke ond, bare en opprørsk sønn som har bestemt seg for at han vil ha det samme som faren har og som ikke helt skjønner hvorfor ikke han kan få det, sier Henderson til Deadline.

Produsenten forteller at figuren ikke er ond, men heller en destillert versjon av menneskelig natur.

– Serien handler heller om mange av de lengslene vi skjuler for hverandre fordi vi er flaue eller ikke ønsker å gjøre noe med dem. Noen ganger kan sannheten sette deg fri. Det er det jeg syns er interessant med denne figuren, sier Henderson.

– Lucifer sier det selv: Er jeg djevelen fordi jeg ond på bunnen eller er jeg djevelen fordi min kjære, gamle far bestemte at jeg er det? sier Tom Ellis, som spiller hovedrollen i serien, til Deadline.

LES OGSÅ: Gud bor i Brussel, der han både røyker og drikker whisky

Reaksjoner

I USA har serien skapt reaksjoner i flere store, kristne organisasjoner, blant annet American Family Association og organisasjonen One Million Moms, melder The Daily Beast.

Begge har startet nettkampanjer mot serien og bedt Fox om å fjerne den fra sendeskjemaet. Hovedproblemet er at djevelen i serien blir portrettert som en sympatisk fyr. De mener Lucifer er for pen, for menneskelig og for samvittighetsfull, og at serien dermed «glorifiserer Satan som en omtenksom, sympatisk person i en menneskekropp.»

Ikke nervøse

Skuespillerne er derimot ikke nervøse. Hovedrolleinnehaver Tom Ellis forteller til TVGuide at både faren, søstera og onkelen hans er pastorer og at de støtter prosjektet.

– Jeg vokste opp med en veldig menneskelig versjon av kristendommen – fred, kjærlighet og forståelse, noe jeg syns er ganske kult. Familien min syns det er veldig gøy at jeg gjør dette, sier Ellis.

– Dette er ikke en teologisk debatt. Alle har en egen fortolkning av djevelen, og vi bruker det for å fortelle en historie.

Hvis vi skal lese et budskap ut av denne serien, er det at vi må slutte å legge ansvaret for det vi gjør på en mystisk kraft, mener han.

– I stedet må vi se på oss selv og våre egne handlinger, sier Ellis.

Les mer om mer disse temaene:

Ane Bamle Tjellaug

Ane Bamle Tjellaug

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur