Film

Disco kan bli Oscar-kandidat

Fjorårets store filmsnakkis i kirkelige miljøer er én av tre kandidater til å representere Norge under neste Oscar-utdeling.

En av fjorårets mest omtalte filmer, Disco, er kortlistet til å være Norges Oscar-kandidat for beste utenlandske film i 2020.

De to andre filmene som er nominert, er Håp i regi av Maria Sødahl, og dokumentarfilmen Selvportrett i regi av Margreth Olin, Katja Høgset og Espen Wallin. Neste uke vil kandidaten bli bestemt, skriver Norsk filminstitutt i en pressemelding onsdag.

Etter grundig vurdering av Oscar-akademiets reglement hva gjelder nasjonalitet, språk og produksjon, sto i år totalt 33 langfilmer igjen som mulige kandidater til den norske kortlisten. Nå er altså disse tre valgt ut.

LES OGSÅ: Bråket i Hillsong startet allerede for to år siden

Mye debatt

Disco er regissert av Jorunn Myklebust. Filmen skapte mye debatt i fjor høst, ikke minst i Vårt Land, for måten den tematiserer usunn karismatikk i lavkirkelige miljøer.

– Disco en viktig film, men jeg frykter at dens generaliseringer kan være skadelige for frikirkenes omdømme, sa Andreas Hasseløy fra Hillsong i den anledning.

Hillsong er en av menighetene skuespiller Nicolai Cleve Broch oppsøkte for inspirasjon da han spilte en av hovedrollene som pastor i filmen.

LES OGSÅ: Krogedal tar pause som hovedpastor i Hillsong

Forsvarte kritikken 

Regissør Jorunn Myklebust har ved flere anledninger forsvart kritikken fra kirkelige miljøer, om at bildet hun tegner kan oppleves karikert eller unyansert.

– Jeg vil ikke kritisere det å tro, men se på strukturene rundt. Når blir det usunt? Når bør man se litt ekstra på sitt eget miljø? Det er alvorlig at det i noen religiøse miljøer finnes sterk sosial kontroll, sa hun til Vårt Land under lanseringen i fjor.

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Film