Kultur

Direkte inne fra diktaturet

Gjennom sosiale ­medier skaper reise­operatørene et kikkehull inn i verdens mest lukkede land, Nord-Korea. Der finnes det både surfebølger og spek­takulære sykkelturer.

Nord-Korea slik vi kjenner det fra nyhetene, er snorrette parader, militante nyhetsopplesere og diktator Kim Jong-Un. Men på britiske Simon Cockerells instagramprofil får du et glimt av et annet Nord-Korea, der det også er fornøyelsesparker, ishockeykamper, maratonløp, kjøpesenter og frisørsalonger.

Cockerell er reiseleder i Koryo tours, et britisk reiseselskap som arrangerer turer til verdens mest lukkede land. Han har selv vært i Nord-Korea 146 ganger.

– Folk forventer at Nord-Korea skal være verre enn det faktisk er, sier Cockerell, som samtidig innrømmer at det delvis skyldes at folk forventer det aller verste.

– Mange tror at de ikke vil få nok mat, at de ikke får ta bilder og ikke snakke med noen, men blir overrasket over hvor mye tilgang de faktisk får, selv om det naturligvis er veldig begrenset.

Sprik

Når Simon Cockerell er i landet, publiserer han bilder direkte fra Nord-Korea under emneknaggen #livefromnorthkorea. For et par år siden ble det mulig for utlendinger å kjøpe 3G-simkort som gir dem tilgang til internett, og dermed også sosiale medier.

Andrea Lee sin Instagram-konto kan du se nuddel-retter, karaokebarer, skibakker og blomsterbutikker direkte fra diktatorstaten. Hun jobber som daglig leder i Uri tours, et amerikansk reisebyrå som også har spesialisert seg på turer til Nord-Korea.

– Det er et stort sprik mellom hva vi leser i nyhetene om landets politiske situasjon og hvordan hverdagslivet er for folk i Nord-Korea. De fleste som reiser til Nord-Korea vet egentlig veldig lite om landet, men har lyst til å se landet med egne øyne og oppleve kulturen, sier Lee.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Begrenset bevegelighet

For å komme inn i Nord-Korea, er du nødt til å reise på en organisert tur med en guide som er godkjent av nordkoreanske myndigheter. Du kan ikke gå rundt på egenhånd.

Andrea Lee mener reisende likevel blir overrasket over hvor mye av landet de faktisk får se.

– På våre turer kjører vi gjennom avsidesliggende landsbyer og mindre byer, og du får se mye av landsbygda. Hvis du reiser på en to ukers-tur, får du se åtte av ni provinser, sier Lee.

LES OGSÅ: Diktatur for dummies

Åpner opp

Selv om Simon Cockerell liker hovedstaden Pyongyang godt, syns han det er like interessant å reise nord-øst i Nord-Korea, der det både finnes store industrielle byer og vakre fjellandskap.

– Byene der oppe er slik folk forventer at Pyongyang skal være. Arkitekturen er veldig enkel, det er mange flere begrensinger på hvor du kan reise og hva du kan ta bilde av enn i hovedstaden, sier Cockerell.

Han mener turismen er med på å åpne opp Nord-Korea, og mener det er viktig både at utlendinger får se flere nordkoreanere, og ikke minst at nordkoreanerne får se flere utlendinger.

– Det inntrykket vi har av Nord-Korea er veldig negativt, men det inntrykket de har av oss, er enda verre. De ser stort sett utlendinger på nyhetene, og der er alt veldig negativt vinklet. Derfor er det fint at vi kan treffe hverandre, så de kan se at vi ikke er djevler og vi kan se at nord­koreanerne ikke er roboter.

LES OGSÅ: Levde to liv i verdens mest lukkede land

Arrangerer surfecamp

Det nyeste turtilbudet fra Uri tours er en surfecamp ved Hamhung og Sijung på østkysten. Andrea Lee mener det er lettere å komme i kontakt med lokalbefolkningen på aktivitetsturene, fordi de reisende kan gjøre noe sammen. Under surfecampen inviterte Uri tours alle som var til stede på å prøve å surfe.

– Da fikk de reisende og nordkoreanerne være sammen i vannet og lære sammen. Det er en meningsfylt og unik erfaring, sier Lee.

Selv om Nord-Korea har flott natur, er det menneskene Lee liker best.

– Naturen er spektakulær, med et urørt og rått landskap, men det som gjør opplevelsen verdt det, er menneskene. Folk er vennlige og varme, sier Lee, som selv er koreansk-amerikaner.

– Har du betenkeligheter ved å reise til et diktatur?

– Det er etiske utfordringer ved å reise til Nord-Korea, men jeg er likevel ikke i tvil om at turisme kommer befolkningen og den ­lokale økonomien til gode, sier Lee.

LES OGSÅ: Komedien Nord-Korea ikke vil at du skal se

Skrape overflata

Simon Cockerell advarer mot å ha et ensidig bilde av Nord-Korea, og understreker at det er et land med 25 millioner innbyggere, der noen er greie og andre ikke, akkurat som alle andre steder.

– Folk som reiser til Nord-­Korea er ikke så naive at de tror at de får se hele bildet, men de har uansett lyst til å skrape litt i overflaten, sier Cockerell.

Hva du får se av skyggesidene, kommer an på hvor du reiser. De mest utilgjengelige stedene av landet er også de fattigste. Cockerell mener at det er mulig å skjønne mer om situasjonen i landet enn det myndighetene lar deg får se.

– Ut ifra det du vet på forhånd, og det du får se av de gode sidene av landet, er det mulig å skjønne også hvordan det er på den andre siden, sier han.

– Har du betenkeligheter ved å reise til et diktatur?

– Å besøke et land, betyr ikke at du støtter myndighetene på noen som helst måte. Ingen vil anklage deg for å være homofob fordi du reiser på ferie til Russland. Det er bare i tilfelle Nord-Korea at noen stiller slike spørsmål, mener Cockerell.

Han tror nordkoreanerne ikke er så ulike oss i Vesten.

– Den vanlige nordkoreaneren ønsker mer penger, en bedre jobb, et langt liv, fritid, friske foreldre og smarte barn. Noe alle kan kjenne seg igjen i. Vi bør ikke demonisere dem, de bør heller få sympati.

Les mer om mer disse temaene:

Ane Bamle Tjellaug

Ane Bamle Tjellaug

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur