Bøker

Diktet om valget

Med helgens valg i Østerrike kom også siste kapittel i en valgkamproman.

Under den lange valgkampen mellom ytre høyre-kandiat Norbert Hofer (FPÖ) og den politisk uavhengige Alexander van der Bellen, har østerrikere kunnet lese en føljetong skrevet om valgkampen. Hver torsdag klokka åtte om kvelden har leserne fått et nytt kapittel i en roman som handler om tiden etter valget: «So wird das Leben» – slik blir livet.

Ukeskapitler

Marlene Streeruwitz (66) har skrevet og publisert på sin egen hjemmeside. Hun regnes som en av de viktigste feministiske stemmene i tysk litteratur. I et intervju med Sveriges Radio forklarer forfatteren hvorfor hun har skrevet valgkampromanen.

LES MER: Hva har Olav H. Hauge og Franz Kafka­ til ­felles?

– Jeg gjør det mest for meg selv. Jeg har satt meg inn i valgets politiske rammebetingelser gjennom valgprogram og politiske løfter. Jeg tar dem inn i virkeligheten og ser hva de virkelig betyr, forteller hun.

Etter hvert som valget ble flyttet fra oktober til desember, har hun måttet skrive nye kapitler. Attende kapitel ble publisert 1. desember. Boken beskrives som satirisk og underholdende. Hvert kapittel avsluttes med en hilsen til utvalgte grupper av ofre for undertrykkelse, forfølgelse og terror. Siste kapitel er således dedisert alle barn som er drept i krig.

Fra sitt samfunnskritiske og feministiske perspektiv er hun kjent for å kritisere både mot venstre og høyre.

Typisk henne

Professor Elin-Sofie Nesje Vestli ved Høgskolen i Østfold er en kjenner av Østerrikes litteratur og politikk. På telefon fra Wien sier hun at både formen og engasjementet er typisk for Streeruwitz.

– Det er vanskelig å skille rollene når det gjelder henne. Hun griper inn i aktuell politisk debatt, skriver essays og lar seg intervjue, og hun har også brukt føljetongformen tidligere.

Hun kan sammenlignes med nobelprisvinner Elfriede Jelinek som ikke lenger publiserer på et forlag, men bruker egen hjemmeside, og er politisk engasjert.

En rekke østerrikske forfattere og kultupersonligheter har engasjert seg for van der Bellen. Den mest prominente er nok barnebokforfatter Christine Nöstlinger.

– Men også navn som Robert Schindel, Doron Rabinowich, Gerhard Roth, Franzobel og Susanne Scholl har stilt seg bak van der Bellen. Streeruwitz er imidlertid alene både i formen hun har valgt og ved at hun ikke stiller seg bak en kandidat, men tilnærmer seg valget på en mer prinsipiell måte, sier Vestli.

Demokratiet truet

Forfatteren har likevel i klare ordelag advart om at det var demokratiet som stod på spill.

– Uten feminisme og likestilling finnes det intet demokrati. Valget står mellom en fascist og en som ikke er det, sa hun til Sveriges Radio før valget, og trodde samtidig at østerrikerne ville ta til vettet og stemme på Alexander van der Bellen. 26. januar 2017 blir han innsatt som Østerrikes president.

At valget trakk i langdrag gjorde at hun kunne skrive om flere temaer. Arveretten er et eksempel på det, et tema der partiene har helt ulike posisjoner, og der hun mener FPÖ ville reservere fulle rettigheter kun de som er østerrikere i tredje generasjon.

– Slike temaer lar seg bare drøfte i fortellingens form. Slik kan romanen bli et middel for politisk meddelelse, sier hun i et intervju med Deutschlandradio Kultur.

Hun opplever at arbeidet med valgkampromanen har vært en god skriveøvelse, men er sjokkert over at episoder hun har diktet om, nylig også har skjedd i virkeligheten.

– En person ble mishandlet av høyreekstremister, slik jeg beskriver det. Det skremmer meg, sier hun.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Bøker