Bøker

Digital bokrevolusjon avlyst

Nå begynner bokhøsten. Forventningene til e-boken er ikke like stor som før.

Veksten i e-boksalget flater ut. I 2015 økte salget av e-bøker med 18 prosent, noe som er en markant lavere enn året før, da veksten var på 45 prosent.

– De som før trodde på helt stor digital endring, som vi har sett innen presse og musikk, var nok mest de utenfor bransjen. Altså mediefolk og politikere som trodde folk ville endre lesevaner fullstendig, sier Kristenn Einarsson, leder i Norsk Forleggerforening.

I fjor solgte norske forlag e-bøker for 32 millioner kroner, ifølge Forleggerforeningen. Det høres kanskje høyt ut, men Forbrukerrådet anslår at e-bøker kun står for omtrent én prosent av det samlede bokmarkedet i Norge.

ANMELDELSE: Å dikte på himmelen

Krusning

Markedssjef i IKO-forlaget Kåre Stige forteller at de har vært avventende til å hive seg på e-bokbølgen. Fordi den ennå ikke har kommet.

– Vi er et relativt lite forlag og kan ikke ligge i front av den teknologiske utviklingen. Men nå har vi ventet i mange år og det tar jo ikke av i Norge. De siste årene har jeg ikke sett noen økende interesse heller.

Litt overraskende, sett i lys av utviklingen i for eksempel musikkbransjen, mener Stige.

– Når e-boka kom var det veldig mye oppmerksomhet om den og samarbeid for demme opp for internasjonal konkurranse. Vi hadde trodd at mer ville skje fortere, særlig når vi ser på hvordan utviklingen var innen musikk. Men bokmarkedet er nok mer konservativt og stabilt enn vi trodde, sier Stige.

LES OGSÅ: Norske forlag satser ikke på digitale barnebøker

Internasjonal nedgang

I vår skrev nettstedet Publishers Weekly at alle de største amerikanske forlagshusene rapporterte om sviktende e-boksalg. I 2015 solgte den amerikanske bokbransjen 13 prosent færre e-bøker enn året før.

– På engelsk flatet kurven ut i 2014. Den steg og steg, og det så en stund ut som om den skulle til himmels, men det gjorde den ikke. På det amerikanske markedet ser vi at mange har blitt hybridlesere som leser på flere formater, sier Einarsson i Forleggerforeningen.

Men i Norge tyder tallene også på at flere som leser e-bøker enn som kjøper dem. 15 prosent av oss leste en e-bok i fjor, mens 12 prosent kjøpte en e-bok, ifølge bokbransjens leserundersøkelse. Når det er flere som leser dem enn som kjøper dem, kan det skyldes bibliotektjenesten eBokBib lånte i juli ut nesten 60 000 e-bøker, til vel 16 000 personer. Aktiviteten på det digitale biblioteket har dermed vært 25-30 prosent høyere enn i fjor sommer.

KEOMMENTAR: Bøker på blå resept

Pris

I fjor var Jon Michelets bok En sjøens helt: Blodige strender den mest solgte norske skjønnlitterære boka. På Bokkilden.no koster både pocketutgaven og e-bokutgaven 169 kroner. Forleggerforeningen opplyser om at det i snitt koster 20-30 prosent mindre å få en e-bok til leseren, men fordi e-bøker er momsbelagt spises besparelsen for det meste opp av avgifter.

Forlagssjef i Oktober Ingerid Engelstad forteller at e-bøkene kun står for 2-3 prosent av forlagets omsetning. Til nå i år har Oktober solgt e-bøker for under én million kroner.

– De utgjør en veldig liten del av vår omsetning, og det er ikke noe veldig stor utvikling. For meg ser det ikke ut som om den tar så store markedsandeler fra papirboka, sier Engelstad.

Forlagsdirektør i Aschehoug Kari J. Spjeldnes synes det er litt overraskende at e-boka ikke har tatt større markedsandeler.

– Vi lever i en tid hvor det digitale er dominerende. Så er det er nesten overraskende at e-boka den ikke har tatt større andel av norske bokmarkedet. Men vi ser det samme i markeder som er naturlige å sammenligne det norske bokmarkedet med, sier Spjeldnes.

Les mer om mer disse temaene:

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal jobber i religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Bøker