Kunst

Dette er Snøhettas forslag til hjem for Hilma af Klint-bilder

Hilma af Klints bilder går opp i det gylne snitt. Det gjør også forslaget til kunstgalleri i Järna.

– Det var en utrolig interessant oppgave å lete etter arkitektonisk svar på Hilma af Klints kunstnerskap, sier Marianne Sætre.

Hun er seniorarkitekt i Snøhetta, som har vært engasjert til å lage skisser til et nytt kunstsenter i Järna i Sverige. Vårt Land omtalte i går disse planene, som går ut på å skape et eget museum der deler av Hilma af Klints verker vises.

LES OGSÅ: Uviss fremtid for Hilma af Klint?

Et hjem

Hilma af Klint opplevde i 1904 å få beskjed fra en «høyere bevissthet» om at hun var utvalgt til å male de såkalte Maleriene til tempelet. Dette er til sammen 193 malerier som ble til i perioden 1905–1915. De største bildene i denne suiten er De tio store (1907), som skildrer menneskets fire livsaldre: Barndom, ungdom, voksenliv og alderdom.

Disse har en sentral plass i Snøhettas forslag.

– Vi har jobbet mye med et forslag til et rom som skal være hjemmet for ‘De tio store’, når disse ikke er på utlån, sier Sætre.

Rommet plukker opp symbolikk fra af Klints malerier. Det er et rom man entrer som gjennom en spiral, som går nedenfra og opp og utenfra og inn. Rommet er ikke symmetrisk, men det er likevel proporsjonalt i forhold til bildene.

– Slik at alt går opp i det gylne snitt, slik hennes bilder gjør, sier Sætre. I skissene får rommet lys ovenfra, mens materialiteten i bygningen tar opp en annen kontrast i Hilma af Klints kunst: Mellom det myke og det harde.

LES OGSÅ: Suksess ved Guggenheim for Hilma af Klint

Umiddelbart

– Vi har tenkt at opplevelsen er at man skal komme inn i et eget univers. At det nesten er litt sakralt, sier hun.

– Hvordan har dere jobbet fram skissene?

– Vi har hatt en ganske umiddelbar tilnærming. Fortellingen om henne og kunstnerskapet har selvsagt vært viktig som bakgrunnstanke, og vår oppdragsgiver har vært klar på at man ønsker både å skape et hjem for hennes bilder, men også et samlingspunkt for kunst. At Hilma af Klint har vært såpass ukjent har gjort oppgaven fascinerende. Vi har på samme tid jobbet med både et veldig ukjent og et veldig kjent kunstnerskap. Men vi har ikke lest masse om henne i forkant, og det er ikke en én til én-tolkning mellom hennes kunstnerskap og vår arkitektur. Sånn sett er dette et personlig møte. Det er vår respons på hennes kunst.

---

Hilma af Klint

  • Svensk kunstner, antroposof og pioner innenfor abstrakt maleri (1862–1944).
  • Malte bevisst bare blant kvinner, og deltok med fire andre i gruppen «De fem».
  • Hennes abstrakte bilder er de siste årene blitt gjenoppdaget, og hun har fått rykte som en «ukjent» gigant innen europeisk kunst.

---

Les mer om mer disse temaene:

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv er journalist i kulturavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kunst