Film

Denne filmen unngår kristenfilmens fremste fallgruve

I Still Believe blir beskrevet som en kristen film som unngår kristenfilmens fremste fallgruve.

I fjor ble Disco en snakkis gjennom den norske kinohøsten, og til dagens Amandapris-utdeling er filmen nominert til fem statuetter.

Mens Disco skildrer en ung jentes tøffe tilværelse i et kristent karismatisk miljø, er kinoklare I Still Believe noe ganske annet. Damaris Norge ønsker å koble kristen tro og populærkultur, og ifølge daglig leder Lars Dahle er den et nødvendig supplement til filmer som Disco.

I Still Believe tar ikke et oppgjør med kristen tro, men forsøker i stedet å skildre troen fra innsiden.

– Går det an å skildre dem som blir igjen på en troverdig måte? De som ikke vandrer ut?

LES OGSÅ: Disco-regissør: – I noen religiøse miljøer finnes det sterk sosial kontroll

Kreftdiagnose

Til det svarer Dahle et klart og tydelig ja – det er nettopp her han mener filmen lykkes.

Filmen tar for seg den sanne historien om kristenrockeren Jeremy Camp og hans college-kjæreste Melissa Lynn Henning-Camp. Jeremy har siden år 2000 gitt ut tolv album, vunnet en rekke priser og hatt topplasseringer med over 30 låter på kristne radiokanaler. I Still Believe handler om tiden før han fikk sitt musikalske gjennom, da kjærlighetsforholdet mellom Jeremy og Melissa blomstret.

Tidlig i forholdet deres får Melissa en kreftdiagnose, og med det blir kjærligheten så vel som troslivet satt på prøve.

LES OGSÅ: Andrea Bræin Hovig om Disco-rollen: – Det ble mye mer ubehagelig enn jeg hadde trodd

Falsk virkelighet

En ikke uvanlig innvending mot filmer med et kristent budskap, er at de ofte maler et bilde av en hovedperson som møter problemer i sitt daglige liv, men som i sin hengivenhet til Gud – mer presist gjennom bønnen – blir kvitt alle sine problemer og lever lykkelig i alle sine dager. Det er det nettbaserte nyhetsmagasinet Religion Unplugged som trekker frem det de mener er kristenfilmens akilleshæl.

I samme åndedrag påpeker nettstedet at nettopp I Still Believe klarer å unngå denne fallgruven. De konkluderer med at filmen er et steg i riktig retning for kristen filmskaping.

– Denne romantiske filmen skiller seg ut fra mange andre kristne filmer fordi den ikke forenkler virkeligheten. I Stille Believe tar opp lidelse, død og sorg på en ærlig måte uten noen quick fix. Det er en ærlighet her som ikke er så vanlig for kristenfilmer, sier Dahle, som også er førsteamanuensis ved NLA Mediehøgskolen Gimlekollen.

Samtidig som han påpeker at mange kristenfilmer går i den samme fella, skjønner han at det er krevende å være en kristen regissør med et ønske om å lage en trosbasert film.

– Som kristen tror jeg på en Gud som er overnaturlig. Hvis jeg var filmskaper og tror Gud kan helbrede, hvordan skal jeg skildre det uten at det blir merkelig og rart?

Han mener mange filmkritikere har en tanke om at film først og fremst skal problematisere et tema eller ta et oppgjør med noe. Dahle tror dessuten, slik Religion Unplugged også bemerker, at mange kristne filmskapere står i fare for å forenkle virkeligheten.

– Om man ikke vil ta et oppgjør med kristen tro, men i stedet skildrer dem som still believe. Hvordan skal man gjøre det innenfra? Det er klart det er utfordrende.

LES OGSÅ: For sin rolle i Disco dro Nicolai Cleve Broch jevnlig på karismatiske gudstjenester. – Jeg har helt klart plukket fra modeller jeg har sett

Film eller kristenfilm?

På engelske Wikipedia blir filmen beskrevet som «a Christian romantic drama», mens den på norske Filmweb eller i en KK-artikkel med tittelen «Disse filmene gleder vi oss til i 2020» bare blir beskrevet som «et romantisk drama».

Dahle mener det er tydelig at det åpenbare religiøse livssynsaspektet i kristenfilmer ikke er like akseptert her i Norge.

– Det er flott at filmen settes opp på norsk kino, men det bør være riktig varemerking. Jeg tror ikke det er vrangvilje, men mer et bevis på at vi ikke har kommet dit hen at det er full åpenhet om både sekulære og religiøse livssyn, sier han.

– Da det ble bestemt at Norge ikke lenger skulle ha statskirke, ble det livssynsåpne samfunn løftet frem som vårt felles ideal. Men er vi virkelig åpne for alle slags stemmer i Norge? Også de tradisjonelle kristne stemmene?

---

Fakta:

  • Amerikansk biografisk dramafilm om den kristne artisten Jeremy Camp.
  • Regi: Brødrene Jon og Andrew Erwin.
  • Med: K. J. Apa, Britt Robertson, Gary Sinise, Shania Twain
  • Premiere fredag 14. august.

---

Les mer om mer disse temaene:

Elias Bakken Johansen

Elias Bakken Johansen

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Film