Musikk

Den nye operasjefen vil løfte hele Opera-Norge

Når Randi Stene tar over landets ­nasjonale opera, vil hun styrke operamiljøene i hele landet.

– Jeg vil at Oslo blir en naturlig del av det ledende operamiljøet i Europa og verden, sier Randi Stene.

Hun regnes som en av Skandinavias største operasangere i sin generasjon. Mezzosopranen har sunget på store scener på flere kontinenter, vært fast inventar på Det Kongelige Teater i København i tre tiår, og får skryt for å besitte et sjeldent rikt repertoar.

Til høsten venter en rolle som ikke står i noteheftet. Som første norske operasanger siden 1984 blir hun operasjef ved Den norske opera og ballett. Selv tror hun det er en fordel.

– Jeg har jobbet som sanger i 30–40 år, så jeg vet hvordan det er å stå på scenen. Jeg vet hvordan ting fungerer på et operahus, og kjenner ting fra gulvet. Det tror jeg er et stort fortrinn.

Når Randi Stene tar over landets nasjonale opera, vil hun styrke operamiljøene i hele landet.

Vemodig

Randi Stene vil ikke røpe stort, men hun tror man kommer til å merke på operaens repertoar at hun blir sjef. I tillegg til å vedlikeholde og styrke Den norske operaens status i ­internasjonal sammenheng, er den påtroppende sjefen opptatt av å styrke operamiljøene rundt om i landet.

– Det er ikke så vanlig at Den norske opera reiser på turné lenger. Nå popper det opp opera­selskaper rundt omkring i landet­, og det synges opera veldig mange steder, så et enda større samarbeid hadde vært fint.

Men sjef blir hun først 1. august.

I disse dager er Stene travelt opptatt med prøver på Eugen Onegin, en av Operaens hovedoppsetninger denne våren, der hun synger en av rollene. Hun visste at hun skulle bli sjef en stund før sine kolleger, og er glad for erfaringen med å være midt i ensemblet, orkesteret og det scenetekniske personalet uten at de visste at hun var deres kommende sjef.

– Det er fortsatt en stund til jeg tar over som sjef, men på scenen teller dessuten ikke sånne ting. Nå er jeg bare Randi som synger.

Snart er hun ikke Randi som synger lenger. Hun synes det er vemodig å legge noteheftet på hylla. Samtidig er hun takknemlig for at hun har fått gjort mye av det hun har drømt om, og gleder seg til å komme tett på andre sangere.

Likevel kan hun ikke gi seg helt med syngingen.

– Det blir nok mest på øvingsrommet, men jeg er nødt til å synge. Jeg har jo sunget hver dag i 40 år!

Når Randi Stene tar over landets nasjonale opera, vil hun styrke operamiljøene i hele landet.

Naturlig forlengelse

Trond Olav Svendsen synes valget av Randi Stene som operasjef er spennende. Han er utdannet historiker, har skrevet flere bøker om norsk operahistorie, og har fulgt den påtroppende operasjefens karriere i mange år.

– Hun vet hva det vil si å stå på en scene og kjenner alt det presset en sanger har på seg, sier han.

Det har kun skjedd to ganger tidligere at en norsk operasanger har sittet ved roret: Kirsten Flagstad i perioden 1958-1960, Aase Nordmo Løvberg, i perioden 1981-84. Trond Olav Svendsen tror denne nærheten til yrket er en fordel, og trekker også frem Stenes «enorme repertoarkunnskap» som verdifull i møte med sjefsrollen.

– Randi Stene har et uvanlig stort repertoar, som strekker seg fra 1500-talls renessansemusikk til urpremierer på splitter ny musikk. Mange operasangere ender opp med et kjernerepertoar fra en bestemt periode, men hun har virkelige gjort roller og sunget musikk fra fem-seks århundre, forteller historikeren.

Også rollen som sjef er del av hennes repertoar. Det siste­ året har hun vært operasjef ved Trondheim Symfoniorkester og Opera. Hun er også blant de kunstneriske lederne for Oslo Kammermusikkfestival, og professor i sang ved Norges musikkhøgskole. Hun var kunstnerisk leder for Kirsten Flagstad Festival i mellom 2015 og 2017.

– Jeg har tenkt i disse baner ganske lenge, så dette er på en måte en naturlig forlengelse av de tingene jeg har drevet med de siste ti-femten årene. Det føles veldig riktig å havne her.

MER OM OPERA:

Noen av norsk operas største skuer ­bakover

Han ville egentlig ikke drive med musikk. Nå er den prisvinnende operasangeren Audun Iversen igjen aktuell som «en rundbrenner av dimensjoner».

Operasangeren er prest i domkirken: - Vi prester må ut av komfortsonen

---

Randi Stene

  • Norsk operasanger (mezzosopran) utdannet ved Norges musikkhøgskole og Operaskolen i København.
  • Hun var tilknyttet Det Kongelige Teater i København i perioden 1988–2019, men har også opptrådt på andre store scener i en rekke land.
  • Foruten å være utøvende sanger, er hun operasjef ved Trondheim Symfoniorkester og Opera, kunstnerisk leder for Oslo Kammermusikkfestival og professor i sang ved Norges musikkhøgskole.
  • 1. august tar hun over jobben som operasjef ved Den norske opera og ballett.

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Musikk