Kultur

Den «blonde gift» vekker harme

Jøden Stella Kübler forrådte jøder til nazistene. En ny roman om henne blir kalt «Holocaust-kitsch» i Tyskland.

Takis Würger (33) heter forfatteren som også er redaktør i nyhetsmagasinet Der Spiegel. På Facebook forteller han at hobbyen hans er å skrive romaner. Hans bok nummer to Stella er utgitt på det renommerte Hanser Verlag denne uka. Den handler om den forræderiske og vakre jøden Stella Kübler (1922 – 1994) som nazistene selv ga tilnavnet «den blonde gift». Deutsche Welle melder at kritikere fordømmer boka som «Holocaust kitsch». Kan man skrive så avledende, underholdende og emosjonelt om nazitiden, er noen av spørsmålene som reises. Den anerkjente forfatteren Daniel Kellmann er sitert på omslaget: «Man begynner å lese med skepsis, leser den så i spenning og skrekk og ender med å lese i beundring.»

Forræder

Romanen handler om et år av livet til den virkelige kollaboratøren Stella Kübler som anga jøder som forsøkte å leve i skjul til Gestapo. Etter Krystallnatten i 1938 forsøkte hennes assimilerte foreldre å flykte med familien, men lykkes ikke. I 1943 ble de arrestert. Under tortur gikk hun med på å bli en som anga andre jøder for å redde seg selv og foreldrene. Hun ble det som på tysk kaltes en greiferin. Med sitt sjarmerende, blonde utseende og milde løfter, var hun svært effektiv. Ifølge Wikipedia skal hun ha klart å forråde mellom 600 og 3000 jøder. Nazistene holdt ikke sine løfter, og begge foreldrene ble sendt til Theresienstadt og drept.

LES OGSÅ: Krigshistorien ut av familieskyggen

Stella overlevde krigen, men ble arrestert av sovjetrussere og dømt til ti år i fangeleir. Da hun senere flyttet til Vest-Berlin ble hun dømt også der. Hun ble en kristen og en antisemitt og levde til 1994. Da ble hun funnet utenfor vinduet hun hadde hoppet ut av. Würger er ikke den første som tar tak i den dramatiske livshistorien. I 1992 kom boken hennes tidligere klassekamerat Peter Wyden skrev om henne.

For dummies?

Süddeutsche Zeitungs anmelder mener romanen er en fornærmelse og ser den som et «symbol på en industri som ser ut til å ha mistet et hvert etisk og estetisk gangsyn hvis det ønsker å selge en slik bok som et verdig bidrag til ihukommelsen av Shoah.»

Andre anmeldere mener Kübler skriver klisjefylt i barnebokstil, en annen at hans roman ikke er voksen nok for det komplisert temaet, og Frankfurter Allgemeine spør: «Hvorfor denne nazifortelling for dummies?»

LES OGSÅ: Lære av historien

En anmelder i Die Welt er overrasket over slaktingen av boka. Hun forsvarer romanen selv om også stiller spørsmål ved den. Magister og bokhandler Alex Husnik skriver på Facebook at han mener romanen er storartet. Han er glad for debatten fordi «Det tredje riket og litteratur er temaer det på ingen måter blir snakket nok om».

Norddeutschen Rundfunk har valgt romanen til månedens bok. Boka er allerede møtt med internasjonal interesse og er solgt for oversettelse til engelsk, fransk, spansk og kinesisk, melder Dutsche Welle.

Les mer om mer disse temaene:

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen er kulturjournalist i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur