Kultur

Deler sorgen – en sannhet i livet.

Øyvind Woie lar 1000 Facebook-venner ta del i minnene og sorgen etter moren, faren, og tvillingdatteren Signe som døde under fødselen.

Informasjonssjefen i Signo har lagt ut minnetalene til sin avdøde mor og far, men også historien om den avdøde tvillingdatteren, på Facebook.

– For meg er dette et aktivt valg, fordi det er en sannhet i livet mitt, som jeg ønsker å dele med andre - også ut over min nærmeste krets. Så er det opp til vennene mine på Facebook om de vil lese det eller ikke. Når det gjelder historien om Signe, som jeg nylig la ut en lenke til, skrev jeg «hvis du orker å lese det».

– Hvorfor det?

– Av respekt for de som eventuelt ikke vil lese det, for dette er ikke noe jeg ønsker å mase om. Det er en fin balansegang, dette, som noen gir tommelen opp, og andre ned, for. De fleste er positive. Flere har sagt de har satt pris på å lese om min avdøde mor, som de ikke kjente, fordi det minnet dem om deres egen mor, og deres egen sorg.

Egen gravstein

Når det gjelder Signe, tvillingdatteren som døde etter komplikasjoner under fødselen i 1988, så har hun en egen gravstein, men også en ikke-privat historie på farens Facebook-side.

– Før jeg la ut lenken om henne, avklarte jeg det først med tvillingsøsteren hennes, Thea. Hun sa det var ok. Hun opplever det som å løfte fram minnet om Signe. Det er viktig at nærmeste familien er inneforstått med at slike ting kommer.

– Er det ting rundt dette du ikke vil dele på Facebook?

– Jeg legger ikke ut bilder, hverken fra begravelsene eller de som er døde. Det er viktig å tenke nøye igjennom på forhånd hva man vil dele.

– Er en slik ærlighet om vanskelige ting en motreaksjon på alt skrytet som er på Facebook?

– Det kan det nok være, samtidig som enkelte kanskje også opplever åpenhet og blottlegging av sorg som en slags skryting. På Facebook har man aldri noen garanti for at ting ikke kan misforstås. Igjen vil jeg minne om hvilken vanskelig balansegang dette er, mellom det private og det man med fordel tror kan være et felles eie. Vi skal jo alle dø. Temaet bør ikke være fremmed for noen.

Flere problemstillinger

Seniorrådgiver Vidar Sandland ved Norsk senter for informasjonssikkerhet, en statlig instans som jobber for å øke folks omtanke om hva de publiserer på nett, opplever at rådgivningstjenesten deres, slettmeg.no, får mange henvendelser knyttet til omtale av dødsfall.

I forbindelse med Bjørkelangulykken i fjor, der to jenter på 11 og 13 år døde etter at de var ute på tur med hest og sulky, uttalte Sandland til Vårt Land:

– Folk leser om dødsfall i familien på Facebook, før de visste det selv. Det blir lagt ut opplysninger om at folk har begått selvmord. Det er i det hele tatt mange problemstillinger rundt sosiale medier og dødsfall, sa Sandvand

Han sa også at det i mange tilfeller har vist seg vanskelig å få Facebook til å slette opplysninger.

– Til syvende og sist blir det et spørsmål om etikk og moral hos den enkelte brukere. Jus og folkeskikk gjelder på Facebook og Twitter i samme grad som andre steder.

Les mer om mer disse temaene:

Olav Solvang

Olav Solvang

Olav Solvang var kulturjournalist i Vårt Land i en årrekke, med særlig interesse for musikk. I 2019 utga han boka «Rytmer rett i hjertet - en beretning om den kristne populærmusikkens historie i Norge». Han anmelder populærmusikk for Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur