Kultur

Dåpssted ble verdensarv

FN har bestemt at østbredden av Jordan-elven er den «riktige siden» for Jesu' dåp.

I årevis har Israel og Jordan kjempet om hvilken side av Jordan-elven som er den «riktige» siden, med tanke på hvor Jesus ble døpt. FN-organet Unesco har nå grepet inn i tautrekkingen ved at det denne måneden inkluderte Al Maghtas – arabisk for dåp – på sin verdensarvliste, melder nyhetsbyrået AP.

Gleden var stor på jordansk side. Landet håper utnevnelsen kan få turismen, som har slitt på grunn av den arabiske våren og IS, til å blomstre.

– Dette er et tegn på toleranse. Våre kongelige er direkte etterkommere etter Muhammed, og er de samme som beskytter et av de helligste stedene for kristne, sa den jordanske turistministeren Nayef al-Fayez til Unesco.

Den jordanske avisen Al Rai erklærte at «FN satte en stopper for Israels krav» om at vestbredden av Jordan-elven var det riktige siden. Israelske myndigheter hevder på sin side at de ikke har motsatt seg verdensarvutnevnelsen.

– Ingen arkeologiske bevis

Arkeologer stiller seg tvilende til om Al Magthas faktisk var stedet der Jesus ble døpt.

– Dette har ingenting med arkeologiske realiteter å gjøre. Det finnes ingen bevis for at stedet er blitt dyrket som dåpsstedet fra det første århundret, sier Jodi Magness, arkeolog ved Universty of North Carolina.

Ekspertene som har behandlet Jordans verdensarvsøknad, er innforstått med at de arkeologiske bevisene mangler. De mener likevel at Al Magthas religiøse betydning for de fleste kristne retningene forsvarer utnevnelsen. Blant annet har de tre siste pavene besøkt stedet.

Bibelforskere antar også at østsiden var dåpsstedet. Døperen Johannes sto i sterk opposisjon til de jødiske myndighetene i Jerusalem, noe som sannsynliggjør at han foretrakk elvebredden lengst unna, mener Ben Witherington ved Asbury teologiske seminar i Kentucky.

Flest turister til Israel

Teller man turister, er det den israelske siden som vinner kampen. Her kommer det nær en halv million årlig, mens det på jordansk side bare er noen titalls tusen.

Da AP besøkte israelsk side tidligere denne måneden, var det en kø av ukrainske pilegrimer i hvite kapper som ventet på å bli døpt i elven.

– For meg betyr det ikke mye hvilken side som er den riktige. Det faktum at Jesus ble døpt i Jordan-elven av Johannes og at han har vært her, er det aller viktigste, forteller pilegrimen Johan Cornelius (47) til nyhetsbyrået.

Han var med en gruppe sørafrikanere på israelsk side av Jordan-elven. Akkompagnert av en gitar, sang de «Glory, glory halleluja».

På jordansk side var det folketomt.

Betent område

Flere har tatt til orde for at begge sidene av elven burde bli inkludert som verdensarv, blant annet palestinske tjenestemenn. Dersom døpestedet på vestbredden også ble verdensarv, kunne en fremtidig palestinsk stat tjene på det, men av frykt for å tirre sine allierte, har ikke Palestina, som er anerkjent som stat av Unesco, protestert.

Etter seksdagerskrigen i 1967, ble grenseområdene mellom Israel og Jordan stengt for pilegrimer. Den jordanske siden ble delvis åpnet for turister i 2002. Israelsk side ble først åpnet for ordinær turisme i 2011.

Siden Qasr el Yahud, på den israelske siden, var stengt for pilegrimer i mange år, åpnet Israel et alternativt dåpssted i 1981. Yardenit ligger rett sør for Galliea-sjøen og trekker til seg om lag 400.000 turister hvert år

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur