Kultur

Danser fletta av de fleste

Det har ikke blitt mye tid til å henge på hjørnet med vennegjengen. 
Trine Lise Moe har brukt ungdomstiden på å lære seg moderne dans til tåspissene.

Med sitt talent for moderne dans representerte Trine Lise Moe nylig Norge i Eurovision Young Dancers.

– Jeg fikk ikke noen pallplass, men er likevel utrolig fornøyd med innsatsen, sier 19-åringen, som til vanlig studerer ved jazzlinja på Balletthøgskolen.

Mens de fleste som kommer gjennom nåløyet til opptaket ved Balletthøgskolen i Oslo, 
begynner etter videregående, suste Trine Lise Moe inn i klassen allerede som 16-åring.

Hva synes foreldrene dine om å satse så tidlig?

Jeg kommer ikke fra en danse- familie, og er den eneste i slekta som driver med dette. Foreldrene mine har likevel alltid hatt full forståelse for at dette er min store drøm. Jeg møtte ingen motstand selv om jeg droppet ut av videregående allerede etter førsteklasse, forteller Moe.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Moderne fordel

Planen er å ta opp fag slik at hun en vakker dag får studiekompetanse. Foreløpig er det lite som tyder på at det blir med det første.

Hva gjør du om 20 år?

– Jeg har forhåpentligvis fått masse erfaring ved å jobbe som danser, og håper at jeg fortsatt er utøvende, selv om dansere gjerne pensjonerer seg tidlig. De som driver med klassisk ballett er ofte tilknyttet et kompani. Fordi moderne dansere skaper sin egen arbeidsplass i større grad, kan de også være med å forme sin egen fremtid og holde på lengre enn det klassiske ballettdansere gjør, sier Moe.

Inspirert av de gode

Motivasjonen til å trene holdes oppe ved å se på danseforestillinger. Hun blir inspirert av å se andre gode dansere, noe hun ikke minst finner blant klassekameratene. Selv om klassen har like mange jenter som gutter, forteller Moe at virkeligheten der ute ser ganske annerledes ut.

– Det er langt flere kvinnelige 
dansere i verden, og dermed også hardere konkurranse. Jeg har likevel en så sterk drøm om å få til dette, at det blir min største motivasjonsfaktor, påpeker Moe.

Tøft fysisk

19-åringen forteller at det ikke blir tid til mye annet enn ballett. En vanlig dag består gjerne av trening fra åtte om morgenen til seks på kvelden. Hun er glad for at de har egne ernæringskurs på skolen.

– Det er nesten som et slags omvendt kroppspress. Fordi vi trener så mye, er det viktig å få i seg nok mat.

Hva er det tøffeste med å være ballettdanser?

– Det går utover kroppen med så fysiske dager. Og det kan være tøft mentalt å tenke på at så mange
vil holde på med dette. Det å hele tiden skulle konkurrere mot dem man trener med. Heldigvis er det ingen spisse albuer på skolen, vi er flinke til å backe hverandre opp. Nå har jeg ett år igjen, og er spent på fortsettelsen. Det er nok et litt tøffere klima der ute.

Jobb-drøm

Hun har følt på savnet av å ha et sosialt liv utenom dansen. Å henge på hjørnet med vennegjengen, har det blitt forsvinnende lite tid til. I dag 
er de aller fleste vennene dansere.

Hva gjør du når du ikke driver med dans?

– Jeg er glad i å reise til steder
med mye sol, og synes for 
eksempel USA er fantastisk. 
Ellers er jeg mye sammen med folk fra klassen. Da går vi gjerne i parken eller leier en film.

Hennes største drøm for fremtiden er å få jobb. At det er mange
om beinet, ligger hele tiden som et varsko i bevisstheten til 19-åringen.

– Det morsomste med å danse er å stå på scenen. Det er det jeg jobber mot hele tiden. Håpet er å få enda flere til å interessere seg for denne fantastiske kunstformen, sier Trine Lise Moe.

Les mer om mer disse temaene:

Kjersti Juul

Kjersti Juul

Kjersti Juul er scenekunstanmelder i Vårt Land. Har du tips eller innspill til Kjersti, send en e-post til post@kjerstijuul.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur