Kultur

Carola gjør comeback i svenske Melodifestivalen

Carola skal delta i svenske Melodifestivalen med en sang om sin kjærlighet til Jesus. – Kjempegøy, sier Per Sundnes.

Bilde 1 av 3

– Det er en hyllest til hennes kristne tro, hun synger om sin kjærlighet til Jesus, sier en «kilde med godt innsyn».

Det er Aftonbladets Nöjesbladet som melder saken fredag ettermiddag.

Ifølge avisa skal hun også for første gang delta med en låt hun har skrevet selv. Melodifestivalen tilsvarer norske Melodi Grand Prix. Carola har tidligere vunnet konkurransen tre ganger, og også vunnet den internasjonale Eurovision-finalen én gang.

• LES OGSÅ: Hun har stormet i 50 år. Få artister har favnet bredere, og vært tydeligere på kristentroen sin, enn Carola

«Jeg sier ofte til norske artister: Vær litt Carola»

– Hun er en legende. Dette er kjempegøy! utbryter mannen som gjerne kalles Norges «Grand Prix-general» i Norge, Per Sundnes. NRK-journalisten har fulgt Eurovision-showet siden han tok over etter Jostein Pedersen som kommentator i 2007.

– Jeg sier det ofte til de norske artistene: «Vær litt Carola. Vær litt skamløs», sier Sundnes, og legger til.

– Og hun har jo et budskap. Hun prøver å ha gode verdier, og vil formidle dem videre. Det er ikke dumt oppi alt glitteret.

Ifølge svenske medier skal hun delta med en sang om sin kjærlighet til Jesus.

– Er det noe hun kan vinne på?

– Du har jo en sang som heter Hallelujah fra 1979, som Israel vant med, så det betyr ikke å bety noe. Kjærlighet er kjærlighet. Enten det er til Gud eller menneske, mener Sundnes.

Per Sundnes sammen med Carola Häggkvist.
Per Sundnes sammen med Carola Häggkvist. Foto: Privat

En barnestjerne som forstod voksenlivet

Carolas musikalske gjennombrudd kom med sangen «Främling» i 1983, som da var Sveriges bidrag i den internasjonale finalen i Eurovision Song Contest. Sangen solgte mer enn en million eksemplarer i Sverige, som var salgsrekord den gang. I 1991 deltok hun igjen, og vant da konkurransen med «Fångad av en stormvind»

– Hun ga oss selvtillit da hun kom med «Främling». Ikke lenge etter vant Sverige med «Diggi-loo diggi-ley». Og så kom Bobby Socks med «La det swinge».

Sundnes kaller Carola en «fullstendig artist».

– Hun har enn sånn teft for 'rødlyset'. I en MGP-produksjon er det 20 kamera i swing på scenen. Og hun ser aldri feil, hun har en egen teft for hvilket kamera hun skal se i. Hun er en barnestjerne, som forsto hvordan hun ble voksenartist, og som fortsatt er ambisiøs. Hanne Krogh og Elisabeth 'Bettan' Andreassen har litt av det samme. De er sirkushester. De vil ha sagmuggen. Og derfor vender hun nå tilbake, sier han.

– Er Carola vaksinert mot å gjøre fiasko?

– Nei, nei, nei. Hun kom jo ikke til finalen i 2008 da hun deltok sammen med Andreas Johnson med melodien One Love. For henne er dette like skummelt som for alle andre. Heller ikke Laureen kom til finalen da hun deltok i 2017. I Sverige har de sett at å ha vunnet én gang ikke er noen garanti for at de gjør suksess igjen. Og musikkbransjen har forandret seg. Det er seerne som til slutt bestemmer dette.

• LES OGSÅ: Nådeløs bok om Carola

En av de beste som fins

Artist Knut Anders Sørum er ikke avvisende til at en kjærlighetssang til Jesus kan lykke i Melodifestivalen.

– Vi har sett alt fra joik til black metall, så ingenting er umulig – alt kan skje i MGP, sier Sørum, som selv vant den norske MGP-finalen i 2004.

– Carola er uansett en artist som har en religiøs tanke bak det hun gjør, uansett om hun sier Jesus eller ikke. Så dette er helt naturlig innenfor hennes karakter, sier Sørum.

Han syns det er «kjempemoro» at Carola gjør comeback.

– «Fångad av en stormvind» er jo helt legendarisk. Og det ryktes at hun skal ha sunget med feil i monitoren under den internasjonale finalen. Det viser hvor rå hun er som artist.

Sørum har jobbet med Carola tidligere.

– Hun er en av de aller beste sangerinnene som fins. Hun har en enorm tilstedeværelse, og kan gå rett inn og snu rommet på hodet. Og hun har en endeløs rekke med hits som får alle opp på bordet med en gang, sier Sørum.

– Dette er første gang hun deltar med en egenskrevet låter. Hvilke sjanser gir det henne?

– En god låt er en god låt samme hvem som har skrevet den.

– Carola er i dag 53 år og har vært ute av rampelyset en stund. Hvilke sjanser har hun?

– Jeg har ingen anelse. Hun vil få masse ekstra oppmerksomhet fordi hun er den hun er – men til syvende og sist kommer det an på låta. Det er ingen automatikk i at den mest kjente artisten vinner, sier Sørum.

LES MER:

Carola: – Jeg må være en av universets lykkeligste

Moren satte bort Carola: Havnet på barnehjem rett etter at hun ble født

Carola: Jeg formidler profetier når jeg synger

Les mer om mer disse temaene:

Arne Borge

Arne Borge

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv er journalist i kulturavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur