Kultur

Bredde i kirkelig kultursatsing

Bergen kirkeautunnale åpner i kveld. Søndag starter Røa musikkfestuker og neste uke kommer Svithundagene i Stavanger. Knut Olav Åmås mener kirken kan nå enda videre ut som kulturarena.

– Festivaler egner seg til å synliggjøre den kirke-kulturelle aktiviteten som pågår hele året, ikke bare rundt høytidene. I festivalsammenheng kan det smale nå bredt, sier domkantor i Bergen, Kjetil Almenning.

Direktør i Fritt Ord, Knut Olav Åmås, har lagt merke til flere sterke festivaler med kirken som arena.

– Kirkemusikkfestivalen i Oslo er min favoritt, og gjør seg sterkt gjeldende. I Hallingdal foregår det et spennende prosjekt der folkemusikk integreres i kirken og flere steder er man blitt flinke til å bruke de store kirkemusikalske verkene i gudstjenesten. Men tross en del gode eksempler har kirken fortsatt en jobb å gjøre for å bli en allmenn kulturarena for nordmenn flest, mener Åmås.

Kulturarena

Han påpeker at kirkene er høytidelige rom med god akustikk, og egner seg utmerket som konsertarenaer.

– Kirken er på god vei. Frem mot jul flommer det over av kirkekonserter. Det er en anledning kirken bør utnytte til å vise hvor godt kirkerommet egner seg som kulturarena, sier Åmås.

LES MER: Knut Olav Åmås har redigert boken om Norges mektigste

Kjetil Almenning vil fremme kulturell bredde i kirken. Psalm er stikkordet for årets festival.

– Den verdensomspennende salmetradisjonen er en rød tråd, og vi har trukket inn Sigrid Moldestad som representerer den nynorske delen av den universelle salmeskatten. Garness-tvillingene skal synge de gode, gamle bedehussalmene i domkirken. Der har vi takhøyde til å presentere også den lavkirkelige delen av denne tradisjonen, sier domkantoren.

Storsatsingen for Bergen domkor i år er avslutningskonserten med program av Fartein Valen og Max Reger.

LES MER: Max Reger – lite tilgjengelig?

– Med fullt orkester får koret litt å bite i, og det liker vi. Dørstokkmila blir nok litt lengre for mange med et slikt program – i forhold til at vi synger Bach og Mozart. Men dette er viktig kirkemusikk fra en ung Valen og en moden Reger. Begge verkene har tekster fra Salmenes bok og er skrevet rundt 1910, sier Almenning.

Lokal kraft

Røa musikkfestuker arrangeres for 12. gang og begynner på søndag. Organist Gunnar Petersen-Øverleir forteller at det startet med nytt orgel i kirken.

– Menigheten samlet inn halvparten av midlene, og vi ville gi noe tilbake. Røa kirke er det eneste skikkelige konsertlokalet i området, og har en viktig funksjon som kulturhus i bydelen. Alle de store kulturinstitusjonene legges til Oslo sentrum, vi vil at de 15.000 menneskene som bor i bydelen skal ha et godt tilbud lokalt. Vi vil være med på å senke terskelen til kirken, og gi folk gode opplevelser, gjennom akustisk musikk av høy kvalitet, sier Petersen-Øverleir som byr på blant annet Forsvarets Stabsmusikkorps, Sølvguttene og Tord Gustavsen.

Alle helgen

Sorg og savn er tema for Svithundagene i Stavanger som foregår i uken frem mot Allehelgensdag 5. november.

– Kirkemusikk er bærebjelken, og har egenverdi som formidler av kirkens budskap. Vi vektlegger også domkirkens sentrale plass i byen gjennom 900 år, og i år har vi et spesielt fokus på arkeologien rundt kirken, sier festivalleder Gunnar Grøsland som gleder seg til Mozarts Requiem med Norges største guttekor.

– Norges eldste katedral har en unik atmosfære og har vært et underkommunisert bindeledd i byhistorien, sier Grøsland som også vil by på opplevelser opp mot Reformasjonsjubileet i 2017.

LES MER: Luther-pilegrimsled skal lokke turister

Sokneprest Øivind Holtedahl vil skape oppmerksomhet rundt domkirken som Stavangers eldste kulturarena.

– Den er tett knyttet til historien vår, og vi ønsker å tilby kultur som vender seg mot det sanselige. Vi vil knytte sammen kirke og by og gi et bidrag til den økte bevisstheten rundt det estetiske som omgir oss i dag, sier han.

Les mer om mer disse temaene:

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal har i mange år vært journalist og fotograf i Vårt Land, og har dekket både kultur- og kirkeliv.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur