Kultur

Børge Brende ut mot film-nekt

Den israelske dokumentarfilmen The other dreamers ble nylig avvist av festivalledelse for filmfestivalen Human Rights Human Wrongs. – Feilslått, sier utenriksminister Børge Brende.

Den israelske filmskaperen Roy Zafrani har laget filmen som handler om barn med spesielle behov. Han fikk tilbakemelding på at hans filmer bare ville bli vurdert for visning på Human Rights Human Wrongs dersom de handler om diskriminering av palestinere, eller om Israels okkupasjon.

Nå går utenriksminister Børge Brende ut mot filmfestivalens utestengelse av den israelske filmskaperen.

Dialog

– Boikott av Israel er ikke norsk politikk. Jeg er skuffet over denne holdningen fra en filmfestival. Det å kutte kultursamarbeidet med et folk er også å kutte dialogen med dem. Regjeringen tror på personlig frihet, på mangfold og på at alle stemmer må få komme til orde. Jeg mener at alle kunstnere bør behandles likt, uavhengig av nasjonalitet, sier utenriksministeren.

Brende mener det er feilslått å tro at en utestengelse av israelske kunstnere vil være et konstruktivt bidrag til å løse konflikten i Midtøsten. Snarere tvert imot.

– Norge har langvarige, nære og vennskapelige forbindelser med både Israel og Palestina. Regjeringen ønsker bred dialog og samarbeid med begge parter om politikk, økonomi, menneskerettigheter og kultur, sier Brende.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Fordommer

Israels ambassadør i Norge, Raphael Schutz, er fornøyd med Brendes utspill.

– Boikott er en veldig negativ tilnærming og bidrar ikke til dialog. Det bygger opp om stereotypier og fordommer mot Israels rolle i konfliktområdet. Jeg håper festivalen vil lytte til opinionen og revurdere utestengelsen av dokumentarfilmen The other dreamers. Det undrer meg at en film om funksjonshemmede barns vilkår ikke får plass i en festival som omhandler menneskerettigheter. Barna er heltene i denne filmen, og tematikken burde være interessant for festivalen, selv om barna er fra Israel, sier Raphael Schutz.

Festivalsjef i Human Rights Human Wrongs, Ketil Magnussen, kommenterer Brendes utspill slik:

– Børge Brende uttaler at han er skuffet over min holdning med tanke på å ikke velge den israelske filmen The Other Dreamers til vårt program. Jeg forstår Brendes posisjon som utenriksminister og diplomat og behovet for å holde alle kanaler for dialog åpne. Min situasjon er veldig annerledes. Jeg er nødt til å gjøre strenge valg mellom hvilke filmer vi skal, og har kapasitet til, å vise. På det nåværende tidspunktet er jeg interessert i filmer som omhandler konflikten i Israel/Palestina. Filmen The Other Dreamers ble derfor ikke valgt, sier Magnussen.

Festivalsjefen støtter akademisk/kulturell boikott, men sier at dette ikke ligger bak valget om å la være å vise filmen.

– Min e-post til den israelske regissøren var skrevet i hastverk midt i sommerferien og jeg ser nå at min forklaring på avslaget kan gi grunn til misforståelse, sier festivalsjefen.

Les mer om mer disse temaene:

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal har i mange år vært journalist og fotograf i Vårt Land, og har dekket både kultur- og kirkeliv.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur