Leter opp mellomrommene i åpenbaringen
I Gregers Lundhs poesi har apokalypsen måttet vike plassen for en grundig og utvidende skildring av skapelsen.
«Skyggen av et dikt» er presten og musikeren Gregers Lundh poesidebut. En språklig feiring av at verdens skapelse aldri blir helt ferdig, skriver vår anmelder om boka.
Gregers Lundh debuterer her med den 200 sider tykke Skyggen av et dikt, men er på ingen måte en nykommer i det kulturelle landskapet. Lundh er en scenevant og musiserende prest og dikter som har forfattet flere skuespill og står i salmeboka som forfatter av salmen «Fader, du har skapt meg». Fra det sene syttitallet var Lundh også et sentralt medlem i visegruppa Kari Hansa og Gregers Hes. Denne gruppa utgjorde et musikalsk kraftsentrum i den nå historiske Jesusbevegelsen fra slutten av 70-tallet – en vaskeekte langhåret og slengbuksekledd 70-tallsbevegelse som i stedet for Che Guevara foretrakk Jesus, på ellers tidstypiske t-skjorter og plakater.
Liten klode
Skyggen av et dikt innledes med et sitat av Julian fra Norwich, kreditert på Wikipedia som den «første kvinne til å skrive en bok på engelsk». Sitatet skildrer en av Julians visjoner fra 1300-tallet, der «alt som er skapt» legges av Gud i håndflaten hennes: «ikke større enn en hasselnøtt». Et snart syv hundre år gammelt poetisk syn som stadfester menneskets litenhet i kosmos, og som ikke før i våre dager fikk svar i form av det ikoniske fotografiet av den blåskimrende og sårbare jordkloden sett fra månen, slik den – stikk i strid med instruksene fra Houston – ble fotografert av mannskapet på Apollo.
Bestill abonnement her
KJØP