Bøker

Fantasisprutende fra Tindberg om kampen inni oss

Skuespiller Svein Tindberg debuterer som fantasy-forfatter. Charlie Drømmevandrer veksler mellom barnets hverdagsutfordringer og magiens verden.

Charlie bor sammen med pappa som jobber som klovn. Mamma er ute av bildet og han har ingen søsken. Det knytter seg utfordringer til at han er ny på skolen, og til savnet av moren.

Tilnavnet Drømmevandrer har han fordi han drømmer usedvanlig mye, og etter hvert i boka viser det seg at det er tett sammenheng mellom det som skjer i drømmene hans og i dagliglivet.

Drømmenes rolle

Det er ikke noe nytt at vi bearbeider livene våre gjennom drømmer, men sjelden spiller drømmene en så aktiv rolle i hverdagen som de gjør her. Charlies drømmer er fantasy-elementet som er med på å gjøre dette til ei medrivende bok.

Kombinasjonen vanlige utfordringer barn står oppe i – og en parallell tilværelse som er fantasisprutende og magisk – er en styrke ved boka. Skjønt, de som er hekta på «ekte» fantasy, vil kanskje bli distrahert og savne at fortellingen tar helt av inn i det magiske.

Definitivt overnaturlig

Men det er fantastisk, det universet som Charlie møter i drømmene. Her kan dyr snakke, han finner en rusten jernnøkkel, vi har å gjøre med navn som Sølvdronningen, Skyld, Øde, elva Glemsel, paralyserte barn og trappa Dit-du-skal som har mange innganger, mange utganger og går noen ganger opp, andre ganger ned … Vi er definitivt i det overnaturlige.

Denne verdenen er magisk nok, selv om den ikke er nyskapende. Det mest interessante er overgangen mellom det realistiske og det fantastiske. Charlie er seg bevisst denne sammenhengen, og drømmene viser seg å hjelpe ham i det virkelige livet.

Kjenn deg selv

Det er ei livsbejaende bok Tindberg har skrevet. Charlie og de andre karakterene har ulike utfordringer i livet – enkelte av dem store, men budskapet er at det finnes løsninger. Og at mye er annerledes enn det virker som ved første blikk. Ulikt mye annen fantasy-litteratur står ikke kampen her mellom det gode og det onde i en «svart-hvitt-fortelling». Kampen foregår inni hver enkelt.

Så kan man lure på om det blir for avansert. For dette er også en slags psykologisk utforskning, der karakterene får endevendt sine kjære vrangforestillinger og fordommer.

Jeg tror barna fikser det. Leseren vil tolke boka slik hun eller han har forutsetning eller behov for – lik vandringen i trappa Dit-du-skal. Og det er noe riktig håpefullt over perspektivet. Er det noe vi trenger i dag, er det evne til å løsne fastlåste forestillinger og møte livet med kreativ åpenhet, slik Charlie blir hjulpet til her.

Tankene går til Orakeltempelet i Delfi, der inngangen oppfordret: Kjenn deg selv.

Stakkars han slemme

Det er barnas perspektiv vi følger hele veien. Det medfører blant annet et alternativt syn på «den vellykkede skilsmissen», som voksne liker å trøste seg med. Barna snakker foraktfullt om at de blir «sendt som en pakke mellom mamma og pappa annenhver uke».

Også mobbefenomenet får sin uventede behandling. Den slemmeste gutten i klassen viser seg å ha kvaliteter som kan komme til nytte. Dessuten har det sine grunner at han er så slem. Akkurat denne vrien er litt sånn «sosionomaktig» – «Stakkars, han som er så slem har sikkert opplevd noe vondt!», men det er unektelig ganske konstruktivt.

Godt hjerte

Det er åpenbart at Tindberg ønsker å bidra til å fremme optimisme, godhet og mellommenneskelig forståelse. Boka kan kanskje oppleves i overkant snill og enkel, men pass på, neste bok i det som åpenbart er tenkt som en serie, heter Sølvdronningens hevn.

LES OGSÅ:

I årets ABC-bøker er det tull og tøys som gjelder

Er skjønnlitteraturen blitt ein rein skuleaktivitet? spør forfattar Bjørn Sortland.

---

Bøker: Barn

  • Svein Tindberg
  • Charlie Drømmevandrer. Fangene i Adnafjell
  • Stenersen
  • «Ei livsbejaende bok»

---

Marianne Lystrup

Annonse
Annonse

Mer fra: Bøker