Bøker

I lys av Yahya Hassans dødsfall viser diktet seg som sår

Yahya Hassans første diktsamling ble en sensasjon, men samfunnet har ikke klart møte det som diktene synliggjorde.

Forrige uke ble den danske poeten Yahya Hassan funnet død i sin egen leilighet, 24 år gammel. Det er vanskelig å finne ord for hva dette dødsfallet innebærer, hva et slikt dødsfall er for noe. Det er en ung manns død, men det er også en dikters død, en dikter som ikke stengte den brutale virkeligheten han kjente av vold og kriminalitet fra det han skrev.

Denne uka trykker vi en stor artikkel om den tyske forfatteren og 250-årsjubilanten Friedrich Hölderlin (1770-1843). I Hölderlins samtid ble diktet sett på som det som kunne lege splittelsen både i mennesket og sivilisasjonens sår. Og som Torgeir Skorgen viser, mente Hölderlin at dette måtte skje ved at tragedien ble trukket inn i poesien – og dermed bruddene. For skal poesien evne å lege ­splittelsen, må den også synliggjøre den. Da gir diktet­ en reell plass til det menneskelige. Da ­nærmer det seg oss, og gjør oss svar skyldige.

Delt erfaring

Vi kan oppleve diktet som en hjelp til å skape mening, til å skape trygghet, men Hassan gjorde seg selv utsatt ved å skrive, og på sett og vis gav han leserne del i denne utsattheten. Karoline Henanger, kritiker i Klassekampen, har tidligere skrevet om Yahya Hassans opplesninger. I en artikkel i Argument i 2015 beskrev hun hvordan politi og livvakter sto ved dørene, og videre hvordan den da atten år gamle Yahya Hassan kom inn på scenen ikledd skuddsikker vest under en sort genser. «Sikkerheten rundt arrangementet forsterket følelsen av å være truet», skrev Henanger.­ Gjennom framførelsen av diktene, ble Hassans erfaring en delt erfaring, mente hun.

Utfordrer oss

Yahya Hassan ble imidlertid lest på mange måter, og dette førte også til drapstrusler mot ham. Å skrive gjorde ham ikke mindre, men snarer mer utsatt enn han allerede var. Og selv om Hassans første diktsamling ble en sensasjon, må vi ta inn over oss at samfunnet ikke har lykkes i å møte det som diktene synliggjorde. Erfaringen av å være utsatt og usikret som Hassans dikt gir oss del i, fortsetter å utfordre oss som enkeltmennesker, men også som politisk felleskap: Det er vi som må gjøre hverandre godt.

LES OGSÅ: Vårt Lands intervju med Yahya Hassan fra 2014: – Jeg vet ikke hva som skjer når vi dør

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Bøker