Bøker

Svenske boktilstander

Også i Sverige får den kristne bokbransjen kjenne på koronakrisens konsekvenser.

– Kristne bokhandlere er nære å gå under – det er vi som må redde dem, skriver teolog og forfatter Joel Halldorf i en kommentar i den svenske avisa Dagen.

Økosystem truet

Svenske Dagen har skrevet flere saker om hvordan kristne forlag og bokhandlere påvirkes av koronakrisen. Halldorf skriver videre at den kristne troen er personlig, men at den gjerne får sin næring fra konkrete ting som bøker, konferanser og tidsskrifter. Teologen og kirkehistorikeren mener institusjonene bak disse «høyst konkrete tingene» er en viktig del av det kristne økosystemet.

Halldorf konkluderer: «Om vi vil unngå at den kristne kulturen skylles bort, må vi agere – og agere nå».

Inntektssvikt

Å agere har i hvert fall forlag og bokhandler sett seg nødt til å gjøre. For å unngå total kollaps har bokhandelen Din bok solgt bøker til 40 prosent av ordinær pris, mens Nya Musik i Jönköping har permittert hele bokstaben. Bokhandelen Duvan i Piteå må også kutte i lønn og ansatte for å klare seg, skriver avisen.

Flere av forlagene bemerker at avlyste sommerstevner har stor innvirkning. Forlaget Libris’ salg har snart sunket med 20 prosent, men de har unngått å permittere. I starten av året lanserte forlaget en nettbokhandel, som de håper kan få et oppsving fremover.

Marcus forlag har merket en nedgang på mellom 30 og 40 prosent. Forlagssjefen i svenske Verbum bemerker at kirkenes begrensede aktiviteter påvirker forlaget, men forteller at de prøver å være tilgjengeliggjøre utgivelser digitalt.

LES OGSÅ:

Pilene peker nedover for den kristne bokbransjen

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Bøker