Bøker

Bakterier til glede og besvær

I koronavirusets tid gir det god mening å sette seg i sofakroken med en rykende fersk bok om bakterier og helse.

For et par år siden brakk jeg ankelen under fotballtrening i Frognerparken. Diakonhjemmet satte inn mange skruer og jeg var redd for infeksjon, ettersom jeg hadde hørt om verkende operasjonssår som aldri ble bra. Hvert år dør 700 000 personer av antibiotikaresistente bakterier.

Eksperter anslår at i 2050 kan flere dø av antibiotikaresistens enn av kreft. Hvordan er dette mulig?

Medisinens fascinerende historie.

I boka Krigen mot bakteriene. Helsekrisen som truer oss og hvordan vi kan løse den, tar journalist Erik Martiniussen oss med på en historisk reise i sykdommers fotspor. Underveis snakker Martiniussen med leger og forskere, bønder og aktivister og politikere, men også pasienter som i dag lider av antibiotikaresistente bakterier. Denne blandingen av leg og lærd, teori og levd liv gir en god miks og dynamikk og 350 sider flyr av gårde.

Antibiotika fikk sitt gjennombrudd med Alexander Flemmings oppdagelse i 1928 av penicillin. I dag brukes antibiotika av alle. Leger har i mange år skrevet ut for mye bredspektret antibiotika. Flere steder i det globale sør, for eksempel i India, selges det over disk, uten resept. Mye skylles ut i naturen gjennom avføring, og resultatet blir resistente bakterier som «hopper» over på mennesker igjen.

Et svineri av en annen verden.

73 prosent av all antibiotika går til dyr. Den brukes preventivt, det vil si at det blandes inn i kylling- og svinefôr på forhånd, før dyrene eventuelt måtte være syke. Dette er helt vanlig i store land som Tyskland, Spania og England. I USA er det hakket verre. Her brukes også antibiotika som vekstfremmer. For å si det med ungdommen: Det er helt sykt! Resultat: Antibiotikaresistensen sprer seg.

I mange EU land er det vanlig å avslutte ammingen for slaktegris etter bare 21 dager, skriver Martinussen. De små har ikke rukket å utvikle en god normalflora i magen, og får diaré når de går over til kraftfôr. For å stanse denne «avvenningsdiaren» får grisungene antibiotika. I Norge og i Sverige, derimot, ammes grisene i gjennomsnitt i 35 dager, før de går over på vanlig fôr. Da har de en tarmflora som tåler det. Og her er det forbudt med slik bruk av antibiotika. Det er det bare veterinæren som kan foreskrive.

Det finnes løsninger.

Mer restriktiv bruk av antibiotika er altså del av løsningen. Men da må du og jeg tåle å betale mer for landbruksproduktene våre.

I tillegg finnes det andre løsninger. Martiniussen tar oss med til Polen og Georgia i jakten på det som kalles bakteriofager – bakteriespisende virus. Disse har vært kjent lenge, men har gått i glemmeboken, blant annet fordi det var mye billigere å utvikle bredspektret antibiotika. Men nå viser det seg at disse bakeriofagene representerer en ny mulighet. Martinussens bok kan være et viktig innlegg for hvorfor vi bør sette av ressurser til det. For det koster. Denne boka vil finne et internasjonalt publikum, og vil derfor også ha en mulig politisk effekt i større land enn vårt.

Med dagens nye genteknologiske metoder der man gjør målrettede endringer i DNA i celler og organismer, vil forbedret bruk av eksisterende antibiotika være mulig. I tillegg eksisterer det mange potensielt «gode» bakterier rundt oss på alle kanter, inkludert i dyphavet utenfor kysten vår og opp mot Arktis.

En dypere økologisk forståelse. I et vakkert sluttkapittel beskriver Martiniussen hvordan trær og planters rotsystemer syder av liv, som kommuniserer med hverandre i en form for desentralisert «intelligens». Dette er som en hymne til skaperverket. Martiniussen gir oss et solid bidrag til en dypere økologisk forståelse.

Jeg har kuttet ut fotball, selv om ankelen er fin. Men norske sykehus kommer fortsatt til å slite med antibiotikaresistente bakterier. Men de kan trøste seg med at Martiniussens bok kan være et viktig bidrag til å gjøre verden til et bedre sted, i samarbeid med våre venner bakteriene.

LES OGSÅ:

---

Sakprosa

  • Erik Martiniussen
  • Krigen mot bakteriene. Helsekrisen som truer oss og hvordan vi kan løse den
  • Forlaget Press, 2020

---

Andrew Kroglund

Andrew Kroglund

VL anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Bøker