Bøker

Ole Robert Sunde anbefaler sorg­litteratur

Vi har spurt hvilke bøker som har gitt mest til forfatterens egen måte å forholde seg til sorg på.

Ole Robert Sunde

Få norske samtidsforfattere kjenner sorglitteraturen innenfra som Ole Robert Sunde, gjennom bøkene han har skrevet etter sin kones død. Vi har spurt hvilke bøker som har gitt mest til hans egen måte å forholde seg til sorg på.

Virginia Woolf: Til fyret

Dette er en bok om sorgen over at tiden går og at døden står beredt i all kroker; det er en sorg over ­tidens harde gang og at det er umulig å stå imot tidens pågående hardhet.

Primo Levi: Hvis dette er et ­menneske

Skrevet av et vitne fra den tyske konsentrasjonsleiren Auschwitz, om hans kamp for å overleve. Det er en grusom bok om fornedrelse og om hitlerismens forferdelige overgrep på helt uskyldige mennesker, bare fordi de var av jødisk opphav, romfolk, eller de som var politiske fiender, homofile, eller rammet av medfødte sykdommer.

Stig Dagerman: Tysk høst

Dette er en reportasjebok fra Tyskland under ­krigen og det er en reise til ruinene og det å bo i de nedbombete ruinene, etter at de ­allierte bombet de tyske byene slik de tyske bombeflyene bombet de allierte byene; de to mest nedbombete byene under andre verdenskrig var hoved­staden i Malta (Valletta) og Kirkenes i Finnmark.

Naja Marie Aidt: har døden taget noget fra dig så giv det tilbake

En uhyre sterk bok om å miste en sønn, og hele boka er ikke bare om sønnen hun mister, men om hvordan hun (en kjent prisbelønnet forfatter), på grunn av sjokk og sorg, mister språket.

Det nye testamentet

I Getsemane hage blir Jesus Kristus tatt til fange av øversteprestens tjenere, og Peter kutter det høyre øret av en tjener som heter Malkos, og i evangeliet ­etter Lukas er Kristus livredd og svetter blod, i evangeliet etter Johannes er han ikke redd og sier til Peter etter at han hugget øret av Malkos: «Stikk sverdet i sliren! Skulle jeg ikke tømme det begeret min Far har gitt meg?». Dette er en bitter kalk og Kristus er full av sorg og den øker i det han sier til Peter at han kommer til å forråde menneskesønnen før hanen galer tre ganger, og før han galer så forråder Peter Kristus tre ganger.

Les Olav Egil Aunes Min tro-intervju med Ole Robert Sunde: – Det åndelige ligger i hjørnene, det åndelige går aldri rett frem, sier forfatteren

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Bøker