Bøker

– Om vi får en norsk vinner, så er det et stort løft for Norge

I dag får vi vite hvem som vinner ­Nordisk råds litteraturpris 2019.

Tre norske forfattere håper å stikke av med seieren: Eldrid Lunden for diktsamlinga Det er berre eit spørsmål om tid, Jan Grue for selvbiografien Jeg lever et liv som ligner deres, og samiskspråklige Inga Ravna Eira for diktsamlinga Dette er ikke den jorda.

– Prisen gjør oss bevisste på at vi har en litterær produksjon og kultur i de ulike landene, og at vi har et språklig fellesskap, sier Hilde Slåtto, litteraturkritiker i Vårt Land.

– Å nominere bøkene, er å løfte fram ulike forfatterskap inn i de nordiske landene.

LES MER: Intervju med Eldrid Lunden

Et nytt blikk

I fjor var det Audur Ava Olafsdottir som fikk prisen for romanen Arr. Slåtto mener at vinneren får en helt egen status, både i sitt eget hjemland og i de andre nordiske landene.

– Om vi får en norsk vinner, så er det et stort løft både for forfatteren og for det litterære miljøet i Norge. Prisen gir ofte et nytt blikk på forfatterskapet.

LES MER: Kjetil Røed anmelder Jan Grues bok Jeg lever et liv som ligner deres

Overraskende nominasjoner

Men det er hele 13 bøker, fra alle de nordiske landene, som er nominert. Cathrine Krøger, litteraturkritiker i Dagbladet og kåret til årets kritiker i fjor, mener det er en viktig pris.

– Men det har vært tilfeller der jeg har sperret øynene opp og tenkt: Jøss, dette var overraskende nominasjoner!

Krøger synes ikke listen de siste årene over de nominerte fra Norge har stemt overens med all den gode litteraturen som finnes her til lands.

– Det er en så viktig pris at det virker for tilfeldig at nominasjonene blir som de blir.

Øke interessen for naboland

Siden prisen ble delt ut for første gang i 1962, har flere store norske navn vunnet den opp gjennom tidene, fra Jon Fosse og Per Petterson, til Tarjei Vesaas og Herbjørg Wassmo.

Prisen blir gitt til et skjønnlitterært verk som «oppfyller høye litterære og kunstneriske krav». Det er Nordisk samarbeid med Nordisk ministerråd og Nordisk råd som står bak prisen, og formålet med prisen er å bidra til og øke interessen for ­nabolandenes litteratur og språk i Norden.

LES ALLE ANMELDELSENE HER:

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Bøker