Av Karsten Aase-Nilsen
«De gudløse herskerne må drepes», erklærer Thomas Müntzer i slutten av sin berømte «fyrstepreken» i Allstedt sommeren 1524. Tilstede var kurfyrste Johann av Sachsen, borgermester, fogder og kirkelige øvrighetspersoner.
Knapt et år senere, i mai 1525, blir han halshugget av fyrstens bødler foran byporten i Mühlhausen. Noen dager tidligere hadde 4000 bønder og fattigfolk i Müntzers dårlig utstyrte opprørshær blitt slaktet ned for fote ved slaget i Frankenhausen.
Historisk essay
Dette er to av mange dramatiske hendelser i den franske forfatteren og filmmakeren Eric Vuillards bok De fattiges krig - en stram og spenningsdrevet historie om kirkereformatoren og opprørslederen Thomas Müntzers (ca. 1490–1525) liv og virke. Den korte teksten kan best beskrives som et dramatisert historisk essay.
Müntzers egen stemme - slik den kommer til uttrykk i etterlatte manifester, prekener og brev - er fortellingens omdreiningspunkt. Bokens korthugde og markante kommentarer binder teksten sammen på en måte som gir den driv og sug, men viser også tydelig at Vuillard har et budskap til vår egen tid.

Prest og opprørsleder
Vuillards beretning starter med halshuggingen av Thomas’ far, og ender med at hans eget hode settes på stav. Fortellingen har sitt tyngdepunkt i Müntzers omskiftelige virke som prest, reformator og opprørsleder i Böhmen og Thüringen i perioden 1520–25, med særlig fokus på den tiltagende radikaliseringen han gjennomgår i Allstedt og Mühlhausen 1524–25.
Det vi kjenner som «Den tyske bondekrigen» hadde sitt utspring i Schwarzwald sydvest i det daværende tysk–romerske riket, og spredte seg sommeren 1524 raskt mot nordøst via Franken til Thüringen. Dette var også Luthers kjerneområde, her lå Wittenberg, Wartburg og Erfurt, her hadde det omfattende oppgjøret med pavekirken blitt formulert - avlatshandelen, helgendyrkingen, læren om skjærsilden osv.
LES MER: Jubileum for da muren falt: 'Tyskland markerer 30 år med tankeløshet'
Reformasjonen og opprør
Nettopp forbindelsene mellom byenes reformbevegelse og landbefolkningens sosiale opprør i første del av 1520-tallet la mye av grunnlaget for at bondekrigen fikk den voldsomhet den fikk. Meget sentralt var reformatorenes lære om «det alminnelige prestedømme».
For Müntzer og hans støttespillere var ideen om den enkle, uskolerte bondens særlige evne til å forstå og motta Guds ord direkte og uforfalsket, sentral. Evangeliets lære om menneskenes likhet for Gud lå til grunn for bondeopprørets viktigste krav - fritt prestevalg, oppheving av livegenskapet, kraftig reduksjon av avlingsskattene, fri bruk av allmenningene.
Flere av de radikale reformatorene bidro selv til å tydeliggjøre disse sammenhengene, som inspiratorer til eller forfattere bak en rekke manifester og flygeblader utover 1520-tallet. Kirkehistorikeren Thomas Kaufmann oppsummerer det slik i sin «Geschichte der Reformation in Deutschland»: «Evangeliets ‘gudlige rett’ skapte et felles resonans- og legitimasjonsgrunnlag for bøndenes religiøse, økonomiske og politiske krav».
Fra revolusjon til fanatisme
I Müntzers teologi forenes det mystiske og spiritualistiske med det apokalyptiske og sosialrevolusjonære. I dag ville man kunne beskrive ham som en karismatisk pinsevenn med en sosialrevolusjonær utopi.
Vuillard gir oss en intens og nærgående skildring av hvordan det sosialrevolusjonære gradvis slår over i uforsonlighet og fanatisme, og hvordan Müntzers voldspregede retorikk blir skarpere og skarpere etter hvert som de avgjørende slagene nærmer seg: «Jeg har i dag plassert deg over menneskene og over imperiene for at du skal rive opp, ødelegge, spre og velte, for at du skal bygge og plante».
LEST DENNE? 9. oktober 1989 samlet 100.000 mennesker seg etter fredsbønnen i Leipzigs kirker.
Brudd med Luther
For mange av støttespillerne blir dette vel hard kost, og flere faller fra. Vuillard sier det slik: «Müntzer er gal, la oss si det. Sekterisk. Ja. Messiansk. Ja. Intolerant. Ja. Bitter. Kanskje. Alene. På et vis.»
Samtidig blir bruddet med Luther definitivt («daukjøttet i Wittenberg»), og Luther selv, som til å begynne med hadde vært forsiktig positiv til flere av bondeopprørets krav, skriver glødende appeller til fyrstene om «å stikke, kvele og slå ned for fote» i kampen mot bøndenes «røveriske og morderiske bander».
Universell lære
Tross undring over Müntzers fanatisme er Vuillards sympati for hans sak åpenbar gjennom hele teksten. Mellom linjene ser vi en forfatter som tydelig lever seg inn i, og identifiserer seg med, Münsters vrede. På dette grunnlag utlegger han noe som kan ligne på en universell lære om opprørets nødvendighet - det nakne og utstøtte menneskes rett til opprør mot makten, for 700 år siden, for 500 år siden og i dag.
I Vuillards optikk har derfor teologiske krangler om det hinsidige alltid handlet om jordiske ting: «Det var ikke Gud som reiste seg» på jordene og i småbyene i Thüringen i 1525, «med mindre vi kaller Gud sult, sykdom, ydmykelse, filler.» Müntzer «..var voldsom, snakket over seg, ville ha Guds rike her og nå», men hva med «maktens store sofismer» med sine «tusen giftdoser» og «løgner», hvilken «skammelig historiebok» ville det ikke blitt ut av dette?
Apell til opprør?
Vuillard synes altså selv å være en slags revolusjonær, en som vil at Müntzers opprør også skal forstås som «ord til oss». Men hva betyr dette? Vil han blåse nytt liv i 70-tallets by– og bondegeriljaer, retter han seg til nåtidens militante opprørere - Frankrikes gulvester og storbyenes anarkistiske gatekjempere? Eller er hans appell ikke ment som noe annet enn en generell oppfordring til kamp mot sosial og politisk urett?
En av de viktigste lærdommene fra 70-tallets «revolusjonære æra» er degenereringen til hermetisk lukket enten–eller tenkning, og til terrorisme og myrderier i det godes navn; tyske Rote Armee Fraktion hadde Thomas Müntzer som viktig lektyre. Skjønnlitteraturen er rik på skildringer av voldelig masseadferd ute av kontroll eller røverbander som i hellig vrede plyndrer, herjer og ødelegger.
Er det motstand i denne forstand, men i modernisert form, Vuillard ønsker seg - nye og hyppige versjoner av Hamburgs G–20-opprør? Vi vet ikke, men man kan jo ane noe når han i bokens sluttavsnitt høystemt bedyrer at «martyriet er en felle for de som undertrykkes, det eneste ønskelige er seieren».
LES MER: «Høyreradikale gikk med tunge kors under demonstrasjonene i Dresden»
Menneskets helliggjøring
Det kan argumenteres godt for at «etoset» i Thomas Müntzers radikale rettferdighetstenkning - og i bredere forstand hele den kristne reformasjonsbevegelsen - har satt solide spor i de siste 500 årenes moral- og rettsutvikling, iallfall slik vi kjenner den i den vestlige verden. I dag er livegenskap og slaveri avskaffet, bruken av dødsstraff er kraftig redusert og forbud mot raseskillepolitikk og tortur forankret i menneskerettighetserklæringen.
Den tyske teologen og sosiologen Hans Joas har i sin studie «Die Sakralität der Person» beskrevet dette som en utvikling i retning «menneskets helliggjøring». Det teologiske grunnlaget finner Joas i budskapet om «mennesket skapt i Guds bilde» og i «menneskene som Guds barn». Ikke teologien i seg selv, men menneskene som historiske aktører, inspirert av den moralske universalismen som det kristne budskapet om menneskenes likhet og verd begrunner, har drevet dette fram. Det var kvekere og andre kristne sekter som var pionerene i kampen mot slaveriet i Amerika på begynnelsen og midten av 1800-tallet.
Det daglige strev
Eric Vuillards fortelling fra den tyske bondekrigen minner oss om retten til å gjøre motstand der urett råder. Men det er historiens lærdom at det daglige strev, den ikke-voldelige motstand - gir oss bedre utsikt til reelt å bevege og å forandre enn det messianske budskapet om revolt og «seier» som Vuillard synes å ville idealisere.
Karsten Aase-Nilsen er skribent og blogger – står bak bloggen «Tysktime».
LES OGSÅ: Bokaktuell fem år etter at han døydde: – Han sa at dette var livsoppgåva hans. Det var eit kall
---
Bok: Roman
- De fattiges krig
- Éric Vuillard
- Solum Bokvennen
- Oversatt av Elin Beate Tobiassen
- 62 s.
- En stram og spenningsdrevet historie.
---