Bøker

Når grunnloven hackes

Vi manipuleres som forbrukere, og vi misbrukes som borgere. En av årets viktigste bøker tar for seg hvordan du og jeg blir brikker i et stort nettverk. Varsleren Edward Snowden måtte betale dyrt når han avslørte masseovervåkning som angår både deg og meg.

En internettnerd, født i 1983, fascineres av den nye teknologien som etter hvert dras inn i barndomshjemmet. Nettet er kreativt og samarbeidende, og preges ennå ikke av utidig kommersialisering og konkurranse. Gutten blir ungdom og ung mann. Han observerer nå hvordan store selskaper tjener penger på å kartlegge preferanser.

«Dette var begynnelsen på overvåkningskapitalismen og slutten på internett slik jeg kjente det», skriver Snowden i selvbiografien Systemfeil.

Myndigheter lar seg friste

Ny teknologi fører også til at myndigheter får tilgang på all slags privat informasjon. Amerikanske myndigheter falt for denne fristelsen og mistet respekten for grunnloven, ifølge Snowden. I all hemmelighet tok de seg den frihet å gå i gang med masseovervåking.

Den talentfulle datanerden får ulike jobber innenfor både CIA og det amerikanske sikkerhetsbyrået, NSA, og forstår hvordan overvåkingen blir gjennomført. USA overvåker alt og alle, fra Angela Merkel til deg og meg, fra FNs hovedkvarter i New York til 70 millioner franske tekstmeldinger og telefonsamtaler.

Hvordan kunne dette skje?

Etter terrorangrepet den 9. september 2001 har USA gått i antidemokratisk retning, skriver Snowden. Den største konflikten i hans levetid er mellom diktaturer og liberale demokratier, og ikke en oppkonstruert idé om en splittelse mellom øst og vest, kristendom og islam.

LES OGSÅ: Frank Rossavik har skrevet en velformulert bok om ytringsfriheten.

Fortvilet og rådvill

Hva gjør du når du opplever at landet ditt gjør noe forbrytersk? Lukker du øynene og fortsetter livet som før? Ja, i hvert fall hvis du jobber innenfor sikkerhetsapparatet, for da har du uansett signert en taushetserklæring. Det er med andre ord forbudt å snakke med noen om dette. Ei heller til partneren din. Den unge Snowden lider under dette. Kjæresten, Lindsay, er hjørnesteinen i livet hans, men må holdes utenfor.

I boka skildrer Snowden hvordan han rives av eksistensiell tvil. Han er glad i landet sitt, og forteller med entusiasme om familien sin, og den innsatsen de har gjort for fedrelandet. Han er opptatt av å formidle til oss lesere at han avla troskapsløfte ikke til en etat, ikke engang til myndighetene, men til landet sitt. Dette er patrioten Snowden.

Og han forstår at han selv er aktiv deltager i krenkelsen av amerikanske borgere. «Hvem eller hva skyldte jeg størst lojalitet?» og «Når var jeg moralsk forpliktet til å bryte loven?», er spørsmål han stadig stiller seg.

Demningen brister

De første 175 sidene er grei nok lesning, om barndom og ungdom. Men det er fra og med halvveis gjennom de til sammen 350 sidene at fortellingen blir spennende. Herfra og inn føles det nesten som den franske storsuksessen Le Bureau, som mange har fulgt på TV eller på nett. Det er intrikat og nervepirrende, som en thriller, og stødig oversatt av Lene Stokseth.

Vi føler på Snowdens frustrasjoner. Han klarer ikke mer. Han skjønner at livet vil endres for alltid. Akkurat som når han går inn i dataprogram for å forstå kodingen bak, dykker han ned i debatter om hva grunnlovsfedrene egentlig mente med ‘frihet’ og «‘enkeltindividets rettigheter’. Det gjør at jeg som leser forstår motivasjonen og handlingene hans.

LES OGSÅ: Verdas mest gåtefulle fisk døyr ut. ­Patrik Svensson skriv om kva ålen kan fortelje oss.

Lekkasjen

I 2013 forlater Snowden kjæresten sin og landet sitt, uten noen som helst forklaring til noen. Det er for farlig. Han tar med seg fire laptopper og noen av den amerikanske regjeringens høyest klassifiserte etterretningshemmeligheter. Han har på forhånd, gjennom et intrikat system av dekkoperasjoner, hatt kryptert kontakt med flere pressefolk, blant annet fra The Guardian.

Snowden avtaler å møte dem i Hong Kong.

I juni 2013 trykker The Guardian de første avsløringene og påstander om at USA har truet til seg tilgang til telegiganten Verizons oversikt over millioner av amerikaneres telefonvaner. Snowden må rømme fra Hong Kong, med nesa mot Ecuador. Men USA annullerer underveis passet hans, og han blir landfast i Russland, der han mellomlander. Der bor han fortsatt. Men heldigvis nå med Lindsay ved sin side, som etter hvert har kommet over.

Ujålete

Snowden har hele tiden hevdet at han ikke angrer på det han har gjort. At han ikke kunne ha handlet annerledes, synes klart for meg etter å ha lest boka. Og det er vanskelig å se at Snowden har satt noen liv i fare, slik det ble hevdet Julian Assange gjorde med Wikileaks. Det er faktisk mange hemmeligheter av nasjonal art Snowden ikke uttaler seg om i det hele tatt. Det han ytrer seg om er ulovlig masseovervåkning. Det gjør han på en engasjerende og ujålete måte, i denne lettleste og engasjerende boka.

LES OGSÅ: Dokumentarfilmen om Edward Snowden er ein thriller frå verkelegheita.

Feige Norge

I 2017 ble han derfor tildelt Ossietzky–prisen av ytringsfrihetsorganisasjonen Norsk PEN. Men norske myndigheter ville ikke garantere friheten hans om han kom til Norge. Snowden selv sier at han vil reise tilbake til USA, om han gis rett til anke, jury eller forsvarsadvokat. Men amerikanske myndigheter sier nei.

Snowden har blitt en forræder uten rettigheter, i landet som liker å kalle seg verdens fremste demokrati. Og nå har amerikanske myndigheter saksøkt forlaget som gir ut denne boka i USA, for å hindre at Snowden skal tjene penger på den. Det viser hvordan det ikke finnes noen rettigheter for en som har forrådt det amerikanske systemet.

Andrew P. Kroglund

Andrew Kroglund

Andrew Kroglund

Vårt Land anbefaler

1

1

Mer fra: Bøker