Bøker

Mesterlig roman

Et kor av minoriteter viser oss hvordan tilfeldigheter og uflaks kan skape et godt menneske om til en voldsmann.

Det er nesten drøyt hvor bra denne romanen er.

Nigerianske Chigozie Obioma er født i 1986, men skriver som en moden 70–årig forfatter med tretti-førti romaner på cv-en. Romanen er spekket med dype sannheter om menneskets natur, vist gjennom hovedpersonen Chinonso Solomon Olisa, en fattig hønsebonde på den nigerianske landsbygda som Obioma løfter inn i verdenslitteraturens ypperste liga, der Shakespeares, Ibsens og Dostojevskijs karakterer venter på ham. Det skal ikke være mulig at en så ung forfatter kan skape en så oppsiktsvekkende hovedperson.

Skytsånd

Vår mann kastes inn i en episk tragedie og Obioma bruker igbofolkets kosmologi og metafysikk for å forklare alt som skjer med Chinonso. Det er hovedpersonens chi, eller skytsånd, som styrer fortellingen og forteller om sin verts liv og handlinger. Slik kan forfatteren enkelt gå inn og ut av hovedpersonens handlinger, følelser og tanker, og leseren forstår hvorfor hovedpersonen handler og reflekterer som han gjør.

LES MER OM NIGERIA: Kritisk for millioner i Nigeria

Den bortkomne sønnen

Den unge mannen bærer på en stor sorg: Hans mor og far er død, og søsteren har stukket av. Den narrative malen er formet av den greske antikkens tragedie, der den tydelige helten styrer fortellingens struktur. Det minner om Odyssevs reise hjemover. Men der kløkt og mot styrer Odyssevs, er det mer fortvilelse, vold og sorg som styrer vår mann.

Chinonsos reise hjem er også en reise i ham selv, og lignelsen om den bortkomne sønnen ligger også som en mulig fortolkningsbakgrunn. Som denne sønnen rammer skjebnen også Chinonso hardt, og i all motgangen, blir han kjent med stadig nye og ubehagelige sider ved seg selv. Han er en minoritet i verden, født god, men fattig. I Obiomas roman begynner vår helt i ulykken, beveger seg inn i lykken, før han ender opp i den totale ulykke. Og alt er resultat av hans egne frie valg: Igbo–metafysikken opererer ikke med at menneskelivet er forhåndsbestemt.

Lykke og ulykker

Kort fortalt dreier fortellingen seg rundt følgende punkter: Chinonso er ulykkelig hjemme på sin hønsefarm, han savner en kone. En kveld møter han tilfeldigvis en kvinne, Ndali, som vil kaste seg utfor en bro. Han redder kvinnen fra å hoppe, men kvinnen blir borte for ham. Han møter kvinnen igjen, og ekte kjærlighet oppstår mellom dem.

Ndali får se en ung mann med en stor kjærlighet til sine fugler, en klok mann som lever nær naturen. Men hun er rik, og familien hennes vil slett ikke godta ham, en enkel og fattig hønsebonde. En av hans venner forteller ham om Kypros, der han selv har vært, hvor denne vennen kan ordne ham plass på universitetet og leilighet, samt reise til Europa. Vår helt satser alt på dette kortet, og nå kommer ulykkene.

LEST DENNE? Vil skrive Afrika inn på kartet

Den menneskelige natur

Dette er de ytre rammene i romanen. Men den psykologiske innsikten som Obioma lar leseren få del i, via vår hovedpersons chi, er det som virkelig løfter denne romanen opp fra de helt gjennomsnittlig gode romanene. Vi får en nærgående analyse av hva som skjer med et menneske som blir utsatt for urettferdighet. Romanen er en studie i hvilke mekanismer som kan forme en voldsmann. Hva skjer med et menneske som hater et annet menneske? Hva skjer med et menneske som lengter seg syk etter sin elskede, som dyrker sjalusien? Hvordan skal et menneske fullt av hat tilgi de som har forbrutt seg mot ham?

Obioma har svar. Hans fortellerstemme, vår verts skytsånd, avkler menneskenaturen. Ved å følge Obiomas forklaringer og tankesprang, lærer vi noe om oss selv og hvem vi er.

Det er mesterlig gjort.

---

Bok: Roman

  • Et kor av minoriteter
  • Chigozie Obioma
  • Oversatt av Tone Formo
  • Font forlag

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Bøker