Bøker

Ukonvensjonell åndelighet

Forfatter Agneta Pleijels forhold til Sigtunastiftelsen går langt tilbake. I sommer deltar hun på Existentiell litteraturfestival.

– Litteraturen gjør det mulig å behandle spørsmål i samtiden på en annen måte. Vi kan tenke oss at litteraturen er et autonomt felt mellom det vi kaller virkelighet og en åndelig verden, sier Agneta Pleijel.

Les saken om Sigtuna-stiftelsen

Hun er en av Sveriges mest anerkjente forfattere. Forholdet hennes til den kristne, selvstendige stiftelsen Sigtunastiftelsen går tilbake til 1970-tallet, da hun for første gang oppsøkte stedet for å arbeide.

Sigtunastiftelsen har vært en viktig arena for svenske forfattere, og bidratt til en sterkere kristen tilstedeværelse på litteraturfeltet i Sverige. I august arrangerer de Existentiell litteraturfestival i samarbeid med Uppsala domkirke. Agneta Pleijel er en av deltagerne.

Sentrum

– Nå er Sigtunastiftelsens anlegg ombygget og ganske flott, men på den tiden kunne man leie rom der veldig billig, forteller Pleijel.

– Det hadde et gammelt rykte som intellektuelt sentrum i Sverige, legger hun til.

Hva har Sigtunastiftelsen hatt å si for deg, åndelig sett?

– Den har vært ganske betydningsfull i Sverige, som uttrykk for liberal, kristen tradisjon. Selv fulgte jeg gudstjenestene i kapellet som finnes der, hvis jeg bodde på huset. Presten snakket om religion på veldig udramatisk vis. Man trengte ikke være religiøs for å gripe hans tanker. Det var en veldig behagelig atmosfære.

LES MER: Bak tykke murer i den lille byen Sigtuna møter norske prester og kirkepolitikere 100 år gamle tanker om hva en folkekirke bør være

Åndelig kultur

Også på tidligere litteraturfestivaler i Sigtuna har Agneta Pleijel bidratt.

– Det har tatt veldig behagelige former, ikke religiøst, men eksistensielt. Festivalen i høst er en videreutvikling, sier hun.

Pleijel forteller om da hun var ung journalist i Aftonbladet, og ble sendt til Sigtunastiftelsen for å dekke en konferanse om etterkrigstidens litteratur i Tyskland.

– Det vitnet om en åndelig kultur uten konvensjonelle grenser. Det var veldig åpent, sier hun.

LES MER: Svenske Agneta Pleijel skriver frem en kvinnelig identitet med imponerende kraft

En rolle

Kan denne åpenheten og åndelige kulturen tilføre litteraturfeltet noe?

– Sigtunastiftelsen og Dan-Erik Sahlberg som nå er programansvarlig, tar opp vanskelige spørsmål, og i blant kontroversielle spørsmål som ikke alltid belyses i dagsavisene. Så der har de en rolle, sier Pleijel.

På litteraturfestivalen i august skal hun medvirke i en samtale om hva vi trenger fiksjonen til, og videre en samtale, blant annet med Ylva Eggehorn, om litteraturens evne til å gestalte mulige verdener.

Mer fra: Bøker