Bøker

Gi meg de rene og ranke

Magnus Malm har dyp sympati med religiøse ledere som tynges av forventninger.

Å være leder, på alle nivåer og i alle organisasjoner, er i seg selv alltid krevende. Men dersom man i tillegg til denne verdens krav til powerpoints, strategisamlinger og allmøter, også skal lede og peke retning mot det hinsidige, begynner man å nærme seg tålegrensen for de fleste.

Ikke så rart da at Magnus Malm har møtt flere utbrente arbeidstakere enn de fleste. Malm er nemlig mest kjent for å ha skrevet en slags klassiker i kristen ledelseslitteratur, boken Veivisere fra 1990, og etter utgivelsen har han ledet hundretalls retreater og hatt tusenvis av samtaler med prester og menighetsledere. I boken Fri til å tjene oppsummerer Malm alt han har hørt og lært gjennom tretti år.

LES MER: Veiledning fra en utbrent teolog

Krevende skjæringspunkt

Bokens hovedanliggende er å analysere det krevende skjæringspunktet religiøse ledere opererer i, med et dobbelt sett av forventninger. Man leder i spennet mellom ordinære krav til lederrollen, slik de eksisterer på alle arbeidsplasser, samtidig som man – riktignok høyst frivillig - alltid måles mot en slags åndelig gullstandard. Feilmarginen er rett og slett mindre, på alle nivåer, og ikke kun for segmentet av utskjelte tv-pastor med høy inntekt.

Malm har skrevet et hjelpeskrift til ledere som skal forsøke å navigere seg noenlunde helskinnet gjennom stormen de uvegerlig havner i, disse ordinære menneskene som i motsetning til Jesus hverken kan gå på vannet eller alene stilne den.

Ordinære mennesker

For det er naturligvis det religiøse ledere er; ordinære mennesker som deg og meg. Et tidlig poeng i boken er derfor at man er noe, og da helst seg selv, en god versjon sådan, før man blir leder. Men hvis dette skjøre, personlige utgangspunktet ikke er tilstrekkelig balansert, vil det overhode ikke bli noe lettere dersom man i tillegg er religiøs leder.

«Flukten fra vårt indre er årsaken til en rekke ulike problemer i et lederskap,» skriver Malm. Det er naturligvis en allmenngyldig innsikt, og de færreste av oss er alltid helt i vater. Men Malm belegger hvor spesielt utfordrende det blir i en religiøs sammenheng, hvor forventningene til lederens liv og resultater ofte grenser mot det urealistiske.

Ansvaret tynger

Og dersom skiene ikke står rett i tilløpet, blir hele hoppet skjevt. Malm fortsetter å skildre det ras av problemstillinger som følger dersom lederen ikke er trygg på seg selv og funksjonen hen har. Han skriver blant annet om hvor skremmende lett det er å ta på seg for mye ansvar. Religiøse sammenhenger opererer jo òg med sine «resultatmål», det være seg medlemsvekst eller en særegen «åndelig» profil på sammenkomstene. Hvem har vel ikke sett den i overkant visjonære kristne lederen? Den som skal vinne hele verden og skape vekkelse.

Dersom dette ikke innfris, er det lett for både leder og kirkemedlemmer å forveksle lederens innsats med ytre omstendigheter ingen kunne gjort noe med. Og da er veien kort til utbrenthet og mismot, ifølge Malm.

LES DENNE? En Gud for livet – intervju med Magnus Malm

Klok bok

Mye ledelseslitteratur er kvakksalveri på glanset papir. Fri til å tjene er alt annet enn det. Den er jordfestet og klok. Malm er opptatt av at også kristne ledere må få være mennesker oppi all sin hyrdegjerning. Ja, de vil alltid tjene på å vise sin arme menneskelighet midt i det visjonære lederskapet. Men Malm fjerner ikke ansvaret. Det er riktig at listen for feil ligger lavt, for religiøse ledere har makt, og med makt følger ansvar.

Avmystifisert

Fri til å tjene er egnet for alle som vil forstå mer av hvordan religiøse sammenhenger ser ut - fra prekestolen. Det finnes selvsagt unntak, men som regel står det et litt usikkert menneske der oppe, med all sin bagasje, akkurat som det sitter et litt usikkert menneske i benkeraden. Magnus Malms arv handler om at han har fremvist mennesket i kjortelen, og på den måten både avmystifisert og forklart den religiøse lederen.

---

Bok: Sakprosa

  • Fri til å tjene
  • Magnus Malm
  • Verbum

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Bøker