ROMAN

Kjærkomment gjensyn med Elling

Med Ekko av en venn har Ingvar Ambjørnsen nok en gang skrevet et kjærlig portrett av en karakter de fleste vil kjenne seg igjen i.

20 år etter at Elsk meg i morgen kom ut, er Ingvar Ambjørnsen aktuell med en ny Elling-bok. I Ekko av en venn møter vi Elling i det han ankommer Oslo med buss for tog fra Drammen. Han er på vei til Grefsen hvor han skal flytte inn hos Annelore Frimann-Clausen, en eldre enke som leier ut sokkelleiligheten i huset sitt.

Blogger om mat

Hva som har skjedd de siste årene kommer ikke fram, men de gamle vennene Kjell Bjarne og Alfons Jørgensen er ikke lenger med i historien. Som i den første boka, Utsikt til paradiset, er Elling atter en gang alene, overlatt til sine egne tanker og forestillinger uten noen til å korrigere eller realitetsorientere ham.

Der handlingen i de tre tidligere bøkene er drevet av samspillet mellom Elling og de nevnte kompanjongene, foregår årets roman hovedsakelig i Ellings hode. På keitete vis søker han kontakt med andre mennesker, blant andre kassadamene på Spar, de hippe cafévertene på Café Svanen og husvertinnen Annelore. Men det nærmeste han kommer ekte relasjoner er i fantasiene. Det er først når han lager en fiktiv profil på Facebook og begynner å blogge om mat at han finner et fellesskap.

LES OGSÅ: – Alle bibelske referanser blir meningsløse i et land under aktiv avkristning, sier Ingvar Ambjørnsen i intervju.

Uflidd og bablete tomsing

Elling har ikke endret seg nevneverdig på de siste 20 årene. Han har fremdeles tvangstanker, er sosialt klønete og usikker, samtidig som han oppfatter seg selv som noe av en intellektuell. Som i de tidligere bøkene framstilles han som en tragikomisk skikkelse med alle sine nykker og anskuelser, men i denne romanen skinner likevel det såre sterkt gjennom. Romanen er fortalt i jeg-form, og vi har således bare tilgang til hans versjon av hendelsene. Likevel kan vi lese av reaksjonene til de han møter hvordan han framstår for andre. Et av de vondeste partiene i romanen er når han, etter å ha blitt intervjuet av Dagbladet Magasinet, ser hvordan han blir sett utenfra, som en uflidd og bablete tomsing. Som en keiser i sine nye klær blir han avkledd, og det han innerst inne tenker om seg selv er blottstilt for hele Norge.

En femte bok om Elling kunne lett blitt en nostalgitripp som lente seg for mye på de foregående suksessene. Men Ingvar Ambjørnsen har i stedet skrevet en roman som står på egne bein. Ekko av en venn tar Elling med inn i internettets tidsalder og viser hvordan sosiale medier gir oss muligheten til å framstå slik vi helst vil. På Facebook kan selv de ensomste mennesker finne et samfunn av likesinnede.

LES OGSÅ: Odd W. Surén utforsker det tynne sløret som skiller komedien fra tragedien.

Vi er alle Elling

Ambjørnsens prosa er som vanlig enkel og stilsikker, og det tunge og såre er hele tiden pakket inn i befriende komikk. Ekko av en venn kan også leses som et humoristisk nikk til verk som Hamsuns Sult og Dag Solstads Irr! Grønt!, romaner som tematiserer ensomhet, identitet og fremmedfølelse i storbyen Oslo.

Hva er det som gjør Elling til en så folkekjær og elskelig karakter? Jeg tror noe av grunnen er hvordan han, til tross for sine særheter og vrangforestillinger, speiler noen høyst menneskelige og gjenkjennelige trekk ved oss. Frykten for hvordan vi framstår for andre og behovet for anerkjennelse og aksept er noe de fleste av oss kjenner på, en frykt som er forstørret til det komiske i Elling-figuren. Vi ler og føler medfølelse med ham fordi vi på mange måter vet hvordan det føles.

---

Ekko av en venn

  • Roman av Ingvar Ambjørnsen
  • Cappelen Damm 2019

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Bøker